Tryzna za Poličku

Ani se mi o tom nechce psát, avšak ani smutnou pravdu není možno potlačit.

Stalo se to údajně již uprostřed léta. Pivo z Poličky ztratilo náhle svou charakteristickou chuť a začalo se nápadně podobat průmyslovým europivům. Já jsem to zaregistroval v říjnu když jsem jedním Otakarem hodlal proložit svou degustační sérii u Segala. Tento manévr jsem čas od času provozoval. Po několika hořkých kouscích přišla nasládlejší Polička k chuti. Když mi vrchní půllitr přinesl, podezíral jsem ho, že mne klame a servíruje mi jiné pivo. Ale jaké? Ostravar to určitě není, Segala jsem měl předtím, na čepu jinak samé kvasničáky. Kam zmizela roztomile sladkavá příchuť a obilné, až mlátové doznívání které jsem na Poličce vždy tolik obdivoval? Mok bez chuti a zápachu nemohl přece býti pivem z tradičního pivovaru na Vysočině.

Nikterak jsem svůj negativní zážitek nedramatizoval a pár měsíců jsem si dal od Poličky pauzu. V prosinci se mi však stalo v Kurník šopě to samé, tentokrát s poličskou 12°. To už nemohla být náhoda! Včera jsem si opět Otakara objednal v Segalově krčmě. Degustaci se mnou prováděl sám majitel šantánu a výčepní zvaný Bury. Závěr vyzněl jednoznačně: Ačkoliv je to tragické, nedá se dělat nic než konstatovat, že je Polička v prdeli. Snažili jsme se dopídit vzniku problému, i když nám to bylo v podstatě jasné. Segal nám sdělil, že poličský pivovar překročil ročním výstavem hranici 100 000 hl, spadl tak do vyšší daňové kategorie a zdražil své výrobky. Bury ze svého pohledu zase žehral, že Polička má problém s pěnivostí a její chuť se téměř skokově změnila v horkých a suchých letních měsících, kdy pivovar nestačil vařit a zřejmě začal své piva urychlovat. Nejspíš nedokvašené, neuleželé a šizené na surovinách. To není ono přízračné hledání nové chuti. To je vyložená lumpárna spáchána na pivařské obci. S Poličkou jsme žili v symbióze zhruba 28 let. Dvakrát jsem se ocitl ve městě jejího původu, jinak jsem popíjel ono pivo hojně v Čechách a velice rád na Vinohradech v knajpě Hrom do Police. Pak nám Poličku začali dovážet i do Ostravy, kde brzy zdomácněla a stala se oblíbeným nápojem mnohých ostravských pivopijů, kteří se pro ni často zřekli i svého rodného Ostravaru. Je to smutné, ale takové pivo opravdu pít nechci a budu si muset najít nějaký jiný neutralizační roztok, což bude i v poměrně bohaté nabídce obtížné.

Pípy se však točí dál. U Segala nejspíš místní „znalci“ žádnou změnu (krom vyšší ceny) nezaregistrovali. Pivovar v Poličce bude vařit dál, bude lámat osobní rekordy ve výstavu a svou klientelu si povětšinou udrží. Přesto však ze světa zmizí něco, co mělo nějakou hodnotu a co pamatuji minimálně pár dekád přinášelo lidem radost.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u “Tryzna za Poličku

  1. dneska ráno se u mě v na pracovišti zastavil podnikový údržbář, pán po padesátce, kterého sem tam potkám, a říká: zajdem zas někdy do toho Hobita, jak jsme byli před rokem? Tam mi to pivo docela jelo! Anebo byl jsi tady kousek v té nové hospodě u řeky? (Myslel DOCK na Havlíčkově nábřeží.) Tam jsem byl včera. Výborná Plzěň, ale hlavě to, jak se to jmenovalo, Polička, nějaká jedenáctka, tak ta byla excelentní! Ta klouzala! Pak nějaké z těch Beskyd, taky dobré. Jede to všechno do hlavy pořádně…

    atd.

    Nic jsem mu nevyvracel, jen přikyvoval, že vím, o co jde. A vzpomněl si na článek:-) Takže věřím, že Polička ještě nějakou tu radost někomu udělá…

  2. No jestli to nebude tím, že jim v létě utekl sládek Petr Kaluža, podle vedení společnosti kvůli konkurenční nabídce. Kaluža v pivovaru pracoval šest let.

    • Kaluža asi není nejvhodnější jméno pro sládka, ale pivo bezpochyby uvařit uměl. Pivovar by ale měl mít svou technologii. Obávám se, že se začalo šetřit…..

Napsat komentář k tatoch Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>