Po čase jsem opět navštívil třetí ostravský obvod. Využil jsem toho a zajel si do Výškovic.
Prvním zklamáním byla hospoda U Pupka. Původní majitel toto zařízení opustil a podnik je nyní v rekonstrukci (přitom vypadal docela zachovale). Na fasádě je již vyhotoven nový nápis: Řízkárna U orla. S těmito názvy nemám ty nejlepší zkušenosti. Restauratéři srší vtipem, věnují se nepodstatným blbostem a pivo strádá. Nejspíše příjdeme o chutného Milvera v Ostravě. Okamžitě jsem volal do havířovské Venuše. Majitel mne ujistil, že se bude snažit novému vedení své pivo vnutit. V takovýchto věcech jsem však skeptický. Nicméně uvidíme.
Pro tentokrát jsem vynechal Hukvaldy Pod parohama a autobusem MHD č. 27 zajel do Staré Bělé. Starobělské podražilo o celé 2 koruny. Půllitr 12° již stojí 21 Kč. Skvělá teplota, slušná pěna a lahodná vůně. To byly mé prvé dojmy z filtrované dvanáctky. V chuti však příjemné aróma poněkud absentovalo a těžko jsem hledal delší doznívání. Pivo se mi od posledně zdálo i trochu hořčí. Chmelem vonělo jen trošku, hořkost mi připadala spíše jemně pelyňková. Nefiltrovaná polotmavá 14° byla označena jako speciál, prozíravě nikoliv jako Vídeň, neboť z tohoto stylu neměla vůbec nic. Barva hutná, zakalená a v chuti opět jadrná hořkost. To k pivu zajisté patří, avšak možná bych uvítal trochu jemnosti a nějaké výraznější latentní podtóny. Jinak však jsem byl se Starobělským spokojen. Jen kdyby se zdařila komunikace s výrobcem. Zatím vím, že toto pivo je možno ochutnat jen ve dvou knajpách přímo ve Staré Bělé a v nějakém turistickém areálu na Morávce.
Nevím, jestli chuť 12° kvasnicového Radase12° dnes nazýván Lysá Hora byla u mne zkreslená velice hořkým starobělským nebo se jednalo o změnu výrobního postupu či nepříliš povedenou várku. Před pár týdny byl tento ležák příjemně hořký se stopami něžných chuťových přísad. Tentokrát mi však připadalo, že mi v půllitru někdo rozpustil malcový bonbón a řezanku z nastrouhaných pastelek. Budu si v dohledné době muset udělat ještě jeden, doufám, že opravný výlet.
Beskydské Hořké z Ostravice si na nic nehraje. Husté, hořké, charakteristicky aromatické. Byl by to trefný závěr večera, kdyby mi neujel autobus do Hlučína. Po všech vypitých pivech mi pak čekací Bernard 10°chutnal jako voda z kohoutku….
Ach jo …
Ach jo…
Ahoj Martine,co se týče piva ze Staré Bělé,potažmo z Morávky mám tyto informace.V areálu pivovaru,který patří majiteli Mountain resortu Morávka,se vaří jak Starobělské,tak pivo Moravčan ve filtrované i nefiltrované verzi.Varna je společná a tanky jsou rozdělené na polovinu,tak aby nedošlo mezi oběma spolumajiteli či spoluvařiči ke střetu zájmů.Jde tedy o dvě odlišná piva s vlastními recepturami.Pil jsem jak 12 Bělou,tak 12 Moravčana a je to rozdíl.Chuťově mi nejvíce šmakovala nefiltrovaná verze z Morávky!Moravčana tedy můžeš ochutnat ve zmíněné,poměrně hezké a nekuřácké hospodě .Je to busová zastávka Morávka Lipové!
Pivu zdar Karel Mop
Děkuji za info. Ochutnám. Jen nevím, jestli mám pivovar ve Staré Bělé považovat za dva.
My si také vedeme evidenci a máme podobné problémy se zařazením,ale na druhou stranu svět se bude točit dál a nejdůležitější je ,aby to pivo bylo kvalitní a pitelné,ať už se narodí v jakékoliv části pivovaru!