Přepoličkováno?

Český pivař je tvor nevděčný. Zatímco před pár lety by vděčně slintal kdyby měl Rohozec, Svijany nebo Polčku na dosah, dnes nad onehdy v našem regionu takřka nedostupnými značkami s despektem ohrnuje rypák.

V Poličce se narodil světoznámý hudební skladatel Bohuslav Martinů. Místní pivovar uvádí jako rok svého založení letopočet 1517 – dobu, kdy došlo za panování krále Vladislava k tzv. Dohodě (Smlouvě) Svatováclavské,což byl  pokus o smír mezi šlechtou a měšťanstvem v obchodně-pivních otázkách a rok po ustanovení Zákona čistoty vaření piva v Německu (Reinheitsgebot-1516). Rok 1517 je však nejspíš datem získání Várečného práva, dnešní Měšťanský pivovar byl nejspíš založen později. Až do 90. let 20. století se jednalo o pivovar striktně regionální, který málokdo mimio Vysočinu znal. Já jsem se do Poličky poprvé dostal až v roce 1988 a vzpomínám, že mne Polička v záplavě jiných jakostních českých piv nikterak nezaujala. Počátkem 90. let se Polička dostala do Olomouce a na jaře 1999 jsem ji našel i ve vzdálenějších koutech Východních Čech. Asi o rok později jsem zaregistroval poličcské pivo v nově vzniklé ostravské galerii Fiducia.

Za pár let jsem na Poličku příležitostně dojížděl na pražské Vinohrady do značkové hospody Hrom do police. Většinu výrobků z onoho vysočinského pivovaru tam mívali i v nefiltrovaných verzích. Hodně mne tenkrát oslovila tmavá desítka. Zdála se mi jako kombinace výčepního piva se silnějším irským stoutem.

Uplynulo pár let a Polička pevně zakotvila i v našem regionu. Průkopnicky se objevila v jistém železobetonovém pajzlu ve Výškovicích, zhruba ve stejnou dobu se točila i v odlehlých Bobrovníkách v Bobry Clubu. Dnes už toto pivo není v Ostravě žádnou zvlášností. Objevuje se filtrovaná i nefiltrovaná 11°, 12°Záviš, světlá i tmavá 10°, tmavá 13°Eliška a jako novinka i speciální 13°František Bittner. Poličku točí Segal, bývá v pustkoveckém Kurníku-Šopě a dokonce ji pravidelně čepují na Hulvákách Na Kopečku. Oproti roku 1999 se mi dnes zdá poličské pivo obecně sladší. Při pití se průběžně objeví na patře jakási lehká připálenost, převažuje však netradiční příchuť mláta, která se rozvine do slušné sladovosti a lehká chlebovitost může být vysledována i v nedlouhé dochuti.

Slušně natočeného Otakara 11° mají v pivnici U Sudu poblíž sadu Boženy Němcové. Podnik má pivní sklep a tlačí vzduchem – ideální kombinace vhodná proto aby bylo pivo řízné,ale zároveň lehce pitelné.

Mnozí brblají: Zase ta Polička! Zřejmě již zapomněli, kterak  se před 10 lety žízniví potáceli ostravskými ulicemi mezi logy Ostravaru, Radegastu a Prazdroje. Polička je tu s námi. A dá-li sv. Václav, přibudou v našem opožděném městě i  další chutné značky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listy UTOPIJE a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u “Přepoličkováno?

  1. Souhlasím :-) piva z Poličky není nikdy dost :-) takovej dobře vychlazenej točenej Otakárek 11tka umí tak dokonale uhasit žízeň jako snad žádné jiné pivo. :-) s potěšením sleduju (a od slečny servírky mi to bylo i potvrzeno), že se Polička u Segala na Fifejdách stala již téměř běžný sortiment, což vidím téměř s nadšením. V porubě se zase dá prý zajít na třináctku vcelku pravidelně do jedné hospůdky někde v Pustkovci ale za Boha nemohu zjistit kde :-) U Sudu jsem jí testoval vícekrát ale tam mi nešmakuje… u Segala je to větší lahoda. Nedávno jsme testovali právě novej výčep co jsme pořídili http://www.pivnichladice.cz/kategorie-chladice/suche-chladice/s-kompressorem/pivni-chlazeni-sputnik-20-k/ takovou krásnou mršku no a jak jinak než polička to musela odšpuntovat :-)

    • Kurník Šopa je v Pustkovci poblíž zastávky autobusu č. 58 a 75 (jedou tam i jiné linky, ale ty mrchy z DPO to stále mění). Pak se dáš kolem školy na sídliště a člověk intuitivně dorazí k železobetonovému komplexu asi tří hospod, z nichž samozřejmě nejlepší je zminěný Kurník i zmíněná Šopa. Polička mi chutná víc U Sudu, protože tento šantán vypadá více jako hospoda než Segal a má dokonce suterénní pivní sklep. U Segala je Polička rovněž pitelná, ale nesmí tam člověk přijít kolem jedné či druhé odpoledne, neboť mu jistá pracovní síla načepuje teplé pivo z trubek.

  2. a já volám, jen houšťa větší kapky! Bylo by krásné kdyby i v Ostravě vznikla firemní poličská hospoda Hrom do police, přijde mi, že Poličky je v Ostravě žalostně málo, mám to pivo hodně rád, zajel jsem si v rámci loňského Tour de Beer na výlet do pivovaru a zjistil, že Polička je velmi sympatické městečko, kde se dá nad pivem strávit příjemných pár dní, navíc leží v pivně požehnaném kraji – kousek vlakem je Hlinsko, Ždírec, Chotěboř, Havlíčkův Brod, na opačnou stranu pak Svitavy a Č.Třebová, už se těším na letní Tour De Beer č. 3 po tomto „beer friendly“ regionu

Napsat komentář k Jarosek Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>