Cukrouš

V příchutích piva nejsou kladeny žádné překážky ani omezení. Tak může chutnat třeba jako perník.

To už před časem zkusil minipivovar ve Štramberku. Přenesl část receptu na místní cukrářskou specialitu – tzv. Štramberské Uši přímo do svého piva. Ušák byl zpočátku 11°nebo 12°, v současnosti jej můžeme příležitostně ochutnat jako 14°speciál.

Teď něco podobného praktikuje Slezský Pivovar v Havířově. Je to speciální patnáctka Cukrouš. Jak bývá v podobných případech zvykem, je třeba předem varovat ortodoxní milovníky hořkých ležáků. Cukrouš je o něčem jiném. Prostě je do něj dodáno charakteristické perníkové koření. To by mělo obsahovat určitě hřebíček, skořici, nové koření, anýz, fenykl, badyán, možná trochu vanilky a určitě též zázvor, neboť se anglicky perník řekne „gingerbread“, což je v otrockém překladu vlastně „zázvorový chléb“. Přesný recept nevím, nikdy jsem jej nepekl a ani nevím zač je v Pardubicích.

Nicméně samotné pivo je celkem zajímavé. Naštěstí stále o sobě dává vědět, že je chmelovo-sladovým nápojem, ostatní očekávané příchuti jsou dost komplexní. Ještě v lednu mi tento truňk připomíná Vánoce. Jako pokus dobré, jedno se dá vypít, ale pak je třeba je zapít nějakým normálním ležákem. Od věci nejsou třeba výrobky Hanáckého Pivovaru v Olomouci.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Cukrouš

  1. CUKROUŠ 13° vídeňský polotmavý speciál s perníkovým kořením jsem vypil 1,5 litru. Vídeňské nijak zvlášť nevyhledávám a perníkové příchutě jsem se taky kapku obával, ale u posledního doušku jsem nebyl nijak moc znechucený. Naopak – Slezský pivovar opět příjemně překvapil, samozřejmě to není na velké popíjení, ale jako zajímavá chuťovka…Proč ne? René Costache

Napsat komentář k Václav Švihlík Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>