Znovuotevření Besedy

V lednu jsem těžce nesl, že pivovarská hospoda Beseda v Ostravě Heřmanicích se uzavírá.

Vzápětí však blýskla naděje, že k opětovnému otevření dojde už v dubnu.

Termín se nakonec posunul na březen a já se večer do Besedy stavil na pivo.

Exteriér i interiér podniku zůstaly samozřejmě stejné. Stejně tak i výběr piv na čepu. Provozovna pouze změnila majitele. Pod sebe si ji vzali provozovatelé pivovaru, což by mohla být jedině změna k lepšímu.

Vedle ostravské 12° byly v točené nabídce hned čtyři místní druhy. Zpravidla začínám v Heřmanicích jedenáctkou, tentokrát jsem však sáhl po pivku o stupeň silnějším. Heřmanická 12° je slušné pivo a má svou charakteristickou příchuť. Kdysi mi připomínala trochu Ostravar, v současnosti a v nedávné minulosti jsem však v ní začal pociťovat cosi hukvaldského. Nevím, zdali je tento fakt aktuální dodnes, ale Heřmanice začaly svou výrobu piva na zařízení z Dolního Sklenova. Dnes ve Štamgastském pivovaru piva chutnají již odlišně, ale že by se nějaká ta střepinka lehké zatuchlosti protlačila až do Besedy?

Ke klasické 11° jsem se již nevracel a na polotmavé jsem neměl chuť. Tak jsem si objednal 11° chmelenou Kazbekem.

A tady jsem byl mile překvapen. Kazbekovské aróma se sice objevilo již při přičichnutí, při samotném pití však zůstávalo v decentním pozadí a pouze pomohlo vytvářet pivu novou kvalitu a degustační neotřelost. Možná by stálo za to si jich dát více…

Potěšila mne také celkem netradiční pivní chuťovka. Smažený tvarůžek v pivním těstíčku na chlebu chutnal výborně a s místními ležáky se nádherně pojil. Jen pozor! V každém tvarůžku se nalézají alespoň dvě párátka.

Vše by bylo v naprostém pořádku, kdybych si náhodou nevšiml nepřípustného manévru výčepní. S jednoho natočeného půllitru odlévala do jiného, navíc se pomocí pivního tácku zřejmě snažila omezit přístup husté pěně.

Dosti nechutné.

Já jsem naštěstí svá piva obdržel již krátce po objednávce, takže mne se tato prasárna nejspíše netýkala. Nicméně jsem byl touto scénou dosti rozladěn.

Nikoho jsem nechtěl poučovat. Obsluha byla jinak vzorná. Žalovat nechci, ani to nemusím hlásit. Možná bych ale mohl poradit vedení, ať lépe vyškolí svůj personál, zejména v tak citlivé oblasti jako je čepování alternativního piva.

Doufám, že heřmanickým pokvete kšeft a pivo i návštěvnost hospody bude čím dál lepší.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>