Znojmo jsem naposledy viděl dvojmo někdy kolem roku 2001.
To ještě fungoval tradiční městský pivovar založen v roce 1363 Hostan a vařil svou Hradní 11°.
Znojemský pivovar byl jedním z podniků, které od 90. let zvýšily kvalitu svých výrobků.
Dodnes vzpomínám na kolegu, který na svém čundru v roce 1982 překročil hranici tehdejšího Jihočeského a Jihomoravského kraje a vyměnil značky jako Regent, Samson nebo Studená za tehdy takřka nepitelné Znojmo.
Když jsem ono město před 21 lety navštívil se svým americkým pivním kolegou Timem Gormanem, točili Hostana skoro v každé místní hospodě a pivko bylo kupodivu k pití.
Před spaním na jistém penzionu jsem tenkrát chytil záhadnou zimnici bez horečky. To ale jistě nebylo z Hostana.
Minulou sobotu jsem se do Znojma vypravil kvůli třem lokálním pivovarům. Současné znojemské pivo jsem sice už příležitostně ochutnal na různých festivalech, ale nejlepší vždy bývá vychutnat si dotyčnou značku v autentickém prostředí.
Městský pivovar se nalézá v areálu bývalé znojemské pivní vývařovny. V jednom z traktů se dnes vaří pivo, funguje prodejna a hlavně rušná restaurace.
Kolem poledne jsme ještě našli místo. V první rundě jsme si objednali místní 12°a k tomu tatarák. Pivečko chutné, dobře chlazené se vkusnou jiskrou i řízem. 11°trochu méně výrazná, ale také celkem kvalitní.
14°speciál Zetko voněl zásluhou studeného chmelení po Citře, ale i tak neobtěžoval.
Polotmavá 11° Rotunda se nazývá podle nedaleké Rotundy sv. Kateřiny z 11 století a chutná jako typická Vídeň, která navíc není z onoho místa daleko.
V pivovarské restauraci připravují 250 g vepřové řízky přes celý talíř s odlehčeným bramborovým salátem za 235 Kč.
Nejprve jsem hodlal zmapovat, zdali je městský mok ve Znojmě přítomen i v jiných restauracích. Naštěstí ano, leč v jedné z nich jsem obdržel 12° teplou jak polévka. Prý měli potíže s chlazením. Koho to zajímá?
Ve 14 hodin zrovna otvírala hospůdka s pivem Maxmilián. Světlý 13°speciál přišel k chuti.
Byl čas navštívit členskou knajpu hnutí Aliance PIV /pivně inteligentní výčep/ U šneka.
Na čepu asi 6 piv. Domácí 12°i 11°ležák byly excelentní. Výrazná hořkost a zejména svébytná příchuť. Znojmo opravdu udělalo za posledních cca 30 let skutečný pokrok ve své pivnosti. Na chuť jsem si dal ještě 12°černého Dráteníka z Únavova. Dobrý, ale cítil jsem se po něm trochu unaven.
Nemohl jsem si odepřít pěkně natočenou 11°z Dalešic. Potěšilo mne, že tato značka je podávaná na více místech Znojma.
Na jednom z četných náměstí jsem ještě zaregistroval restauraci umístěnou v historické budově s logem Hasičského pivovaru v Bítově. 11° Tesař slušný, avšak žádné pivní chuťovky, skoro prázdný lokál a půllitr za 49 Kč. Nevím, jestli tudy vede cesta.
Třetím znojemským minipivovarem má být ještě Jonatán umístěn ve Vinném domě (Domě vína). Lokální vinař má prý jako koníčka domovarnictví. Bohužel, pivo bylo již po sezóně vyprodané a nové bude navařeno nejspíš až v dubnu.
Druhý den při cestě na nádraží jsem ještě objevil jednu klasickou pivnici otevřenou již od 8 hodiny ranní.
Starobrněnský (heinekenovský) Hostan 11°nic moc, leč přístupné ceny, domácí atmosféra a korpulentní výčepní hrající se štamgasty lízaný mariáš mne před mou zpáteční cestou velice potěšily.
Jinak je Znojmo krásné historické město s mnoha kulturními památkami.
Dojem trochu hyzdila probíhající oprava radniční věže.
Dobrý den Martine, zajímal by mě názor opravdového pivoznalce na „Automat Nový Svět“ od Matušky: https://forbes.cz/deset-piv-na-cepu-a-do-ruky-tac-pivovar-matuska-otevrel-svou-prvni-hospodu/.
Pivo od Matušky mi nepřišlo až tak top, když jsem ochutnal a zažil jsem bufety v 80., tak jsem lehce zmaten, co tím básník myslí, že…:-)
Vážený kolego,
dnes je úplně jiná doba než v 80. letech. Pan Matuška počátkem druhé dekády našeho století provedl cenovou revoluci v alternativním pivovarnictví. Od těch dob bývají ceny minipivovarských produktů vyšší než těch průmyslových, což může být do jisté míry nazváno narovnáním trhu a každý výrobce či distributor prodává tak draho, dokud mu to zákazníci koupí. Doba, kdy uprostřed Václavského náměstí stál v Koruně půllitr desítky 1.70 Kčs a vepřenka 3.40 Kčs se už nikdy nevrátí.
Pan Matuška do svého „automatu“ investoval přes 10 milionů a očekává, že se mu jeho investice vrátí co nejdříve. Podle toho asi budou vypadat i ceny. Jeho piva se mi vždy zdála řemeslně dokonalá, avšak je logické, že v konkurenci dalších 550 pivovarů, které se nalézají na našem území nebude jednoznačně nejlepší.
Někdy mi je smutno po hrabalovských časech levných náleven a hučících výčepů. Vše však funguje (alespoň v tommto oboru) na nadosobním principu nabídky a poptávky