14.unora jsem se nalodil. Nase lod se jmenuje Mein Schiff a jiz podle nazvu je 100% nemecka. Je to velke plavidlo. Ma vytlak zhruba 77 000 brt, cili je dvakrat vetsi nez bajny Titanic. Ma na delku asi 260 metuo a 14 pater. Je vsak na ni pomerne zizen. Spolecnost TUI je v lodnim prumyslu nova a snazi se provozovat svou zivnost zejmena tak, ze setri na posadce. Lod je stara 17 let, byla pry rekonstruovana, ale neni to vubec videt. Kabiny jsou male, zasle, vsude je hluk, vitr veje z proste klimatizace a neuteseny lodni zivot ubiha… Jak je to na lodi s pivem? Clovek by si u nemecke spolecnosti predstavoval velky vyber, ale bohuzel tak to vubec neni. Vsude po lodi cepuji Beck` s , coz byvalo slusne pivo jeste tak pred 20 lety – dnes je to charakteristicka eurosracka. V nasem baru stoji tretinka 0,70 euro, k dostani je jeste Heineken, Corona a obcas nejake ostrovni pivo, tak si kazdy soudny pivar dokaze predstavit jaky je tady zivot. Jedinym svetlym faktorem v beznadeji je psenicny Franziskaner, ktery se prodava v pullitrovych lahvich. Vzdy vecer si pripravim pullitrovou originalni sklenici, pivni tacek a jdu kulturne popijet. Jsou to me kratke chvile drobne radosti.
Problem, ze na teto lodi je posadce [a casto I pasazerum[ zakazovano skoro vsechno. Neni napriklad mozne si sebou prinest na lod pivo nebo vino ze brehu. 20 let u Royal Caribbean jsem s tim nemel problem, tak nastesti Karibik mam pivne zmapovany. Je to ale bordel. Na druhe strane jidlo je tady dobre, radne korenene [coz opet bohuzel evokuje zizen] za zminku stoji pastry vyber syru, ktere lze u nas sehnat pouze za vysokou cenu. Nemohu se dockat konce dubna, kdy nase plavidlo dorazi do Evropy. Tesim se kupr. po letech na spanelskou pivni scenu.