Ze Sportu je Palouk

Restaurace Sport blízko Čapkárny a Hornické polikliniky funguje snad odjakživa.

Někdy koncem 50. let, kdy tam zrovna popíjel můj otec tam ve rvačce zavraždili hosta. Přesto se „U vraha“ tenkrát přezdívalo úplně jiné hospodě.

Objekt, ve kterém se Sport nalézá je architektonicky zajímavě řešen. V 80. letech, kdy jsem tam občas zašel se v budově nacházela již zmíněná restaurace a kousek dále stejnojmenný bufet. Mezi těmito subjekty byl vchod do bytového domu. Samozřejmě, že zadem byla nějak hospoda s bufáčem propojena. V místním bytě tenkrát bydlel kapelník skupiny Buty Radomír Pastrňák, který se v lednu 1982 coby silný kuřák rozhodl k rekreačnímu běhu. Tak jsem se k němu přidal, coby ještě silnější nekuřák přidal i já. Nejprve jsme to zkoušeli v blízkých Komenského sadech, avšak již po pár pokusech jsme podstatně zkrátili svou trasu a ve sportovním oblečení jsme přiběhli do tématické knajpy.

Tenkrát tam čepovali zvětralý a nedostatečně ošetřený Radegast za tři koruny. V březnu 1982 se Sport stal jedním ze čtyř památných šenků, kde jsem během odpoledne stanovil svůj tehdejší rekord 12 12° .

Zhruba o dvacet let později jsem do Sportu náhodou zase zavítal. Vedle Radegastu tam točili i Ostravar a PU. Jinak žádná výrazná změna k lepšímu, snad jen to pivo bylo studenější a mělo říz.

Situace se trochu zlepšila nástupem pivovaru Morava v roce 2013. Pivo z FM proniklo do Ostravy přes provozovny Šatlava a též restauraci Sport. Bylo postupně možno ochutnat piva nefiltrovaná i filtrovaná, medová, silná speciální, svrchně kvašená i tmavá. Mým oblíbeným byla výborná černá 10° . Jeden z majitelů pivovaru a snad i Sportu mne informoval, kterak školí svůj personál ve správné údržbě a v čepování piva. Bohužel, i tak jsem tam párkrát dostal pivo teplé.

Život je změna a změna je život. Zatímco pivovar Morava celkem prosperuje a stále vaří slušné pivo, několik Šatlav vyklidilo své pozice jiným subjektům a něco podobného se stalo i s restaurací sport. Když jsem šel v pondělí okolo, všiml jsem si nového loga. Hospoda se teď jmenuje palouk a jedná se na první pohled o restauraci tzv. tématickou.

S tématickými hospodami se roztrhl pytel počátkem 90. let. Najednou tu byla tramvaj, saloon z divokého západu, pravěk, středověk, výčep U Grobiána nebo agitační středisko. I když musím uznat, že mnoho podobných počinů bylo celkem nápaditých, mně se vždy nejvíce líbilo v hospodách ryze českých, na které jsem byl celý život zvyklý.

Palouk je vyzdoben přírodními, samozřejmě, že záměrně poněkud kýčovitými dekoracemi. Osm pivních kohoutů je označeno stopami lesní a polní zvěře (vlk, srna, medvěd, husa apod.) a vedle na zdi visí legenda, které pivo na které pípě se zrovna čepuje. Viděl jsem tam mimo jiné Helfa z Oseku, Ravena a tři druhy právě z FM. Nakonec jsem si vybral klasický 12°nefiltr z Moravy. Pivo natočeno rychle a vzorně v předpisové teplotě bez excesivních bublinek. Cena 39 Kč. Byla doba obědů a podávala se meníčka. V lokále sedělo pár obědvajících hostů. Při současné nedostatečné vytíženosti našich hospod to bude i pro Palouk docela boj se na trhu udržet.

Nicméně podnik slibuje vyhození si z kopýtka a návrat domů po čtyřech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u “Ze Sportu je Palouk

  1. Trochu mimo téma, ale zvedlo mě to ze židle, Dromedár na svém FB nabízí 3 lahváče dle vlastního výběru v papírové krabici, která je jistě z vánočního materiálu, jak jinak, za 350 KČ. A teď babo raď – kde končí slušný byznys a začíná lichva?

    • Tak je tam prirazka rekneme 120 kc za krabici, coz je i z meho pohledu dost, akceptoval bych tak 60 korun navic. Ale lichvou bych to nenazval, ledaze by nejaky alkoholik byl zavisly vyhradne na pivech od Dromedara a vyzadoval je vyhradne v darkovem baleni. Pak by to vuci nemu bylo opravdu jakesi citove vidirani:-)

  2. 3 nebo 4 spodně kvašené piva tenkrát měli, beru to jako velké množství vzhledem k tomu, že dnes se nově vznikající minipivovary s tímhle typem piva moc nezatěžují – viz Úvaly, Horní Počernice a mnoho dalších, kteří se lidem pokoušejí namluvit, že jedině ipy a kyseláče jsou v 21. století tou správnou volbou.

    • Tak nevsim jsem si ze by se nejaky pivovar snazil namluvit nekomu neco o nadrazenosti ip nebo kyselacu, tim by se podle me jen sam zdiskreditoval, ale naprosta vetsina vznikajicich pivovaru se snazi delat taky ruzne lezaky rekl bych. Vyjimkou muze byt treba Dejf nebo Hoppydog, ale proc ne, svrchnaky maji mnoho priznivcu.

  3. V létě 2017 jsem si udělal týdenní dovolenou ve Frýdku Místku, je to ideální základna na výjezdy po beskydských pivovarech, kterých jsem navštívil hafo, nicméně nejkrásnější vzpomínky mám právě na pivovar Morava. Skvělé desítky, jak světlá, tak černá, velký výběr spodně kvašených piv, jestli tam měli i nějakou IPU si nevzpomínám, to není pivo, kvůli kterému bych cestoval po Českých pivovarech. Ale hlavně – asi díky pečlivému výběru personálu, který tam má na svědomí asi čtyřicetiletá paní provozní, tam pracovali a já doufám, že stále pracují, samí příjemní lidé. Tož asi tak.

    • V Moravě byl velký výběr spodně kvašených piv? Nevím jak ve Frýdku, ale v Ostravě má Morava na čepu dohromady max. 3 pivka myslím.

      • Z Pivovárku Morava jsem pil IPA 13,5°, světlou 12° a světlou 10°, na černou 10° jsem nikdy neměl štěstí…

Napsat komentář k Václav Švihlík Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>