Takto se nazývala osada poblíž Chrudimi od dob první písemné zmínky z roku 1229. Dnes se obec jmenuje Medlešice.
Nejspíš jedinou atrakcí oné vesnice je funkční historický pivovar. Tento objekt býval po celá staletí součástí velkého statku, který poměrně často měnil majitele a proto není jednoduché mapovat přesně jeho historii. Je však jisté, že byl vybudován v roce 1696 a v současnosti obnovil svůj provoz roku 2001.
Zhruba v oné době se mým kolegům podařilo setkání s přímým potomkem bývalých majitelů, který se vyučil sládkem ještě za první republiky. Měl tenkrát již hodně přes 80 let a jeho bratr tenkrát úspěšně vařil pivo kdesi v Patagonii.
Nechce se ani věřit, že tento pivovárek vyrábí dalších skoro 20 let. Hospůdka otvírá denně ve 14 hodin. Žádný luxus jako Mžany nebo Stěžery. Avšak rovněž naprosto odlišná cenová politika. Půllitr poctivého nefiltru dostanete za neuvěřitelných 20 kč! Takže to jde, kdysi se chce. Ale ono se většinou nechce a je jednodušší prodat pivo za 50. Totiž dokud to jde.
Medlešické pivo je klasickou ukázkou poctivého minipivovarského kvasničáku. Nepříliš hořké, leč vesměs výživné. Tmavý ležák tohoto dne bohužel na čepu nebyl.
Byla to příjemná zastávka na cestě do Chrudimi, kde následující dne má hradecká pivní mise skončí.