Nejprve jsem se seznámil se zázvorem jako se sypkým kořením. Až mnohem později jsem jej objevil v čerstvém stavu. Dnes jej konzumuji dokonce i v pivu.
Zázvorová piva jsou obecně chuťově značně zajímavá. Někdy je v nich zázvor naprosto jasný, jindy jeho příchuť pouze modifikuje charakter piva. Nejbrutálnější zázvorový speciál, který jsem kdy pil pocházel z pivovaru v Pacově.
Většinou se používají k dochucení příslušné esence, někdy si výrobce dá práci se strouháním čerstvé suroviny. Zázvoráky se asi nedají konzumovat dlouhodobě, ale jednou za čas sednou.
Chomoutovský minipivovar mne potěšil i příjemně překvapil již mnohokrát. K některým jeho ovocným či zeleninovým speciálům jsem občas přistupoval s jistou dávkou nedůvěry, ale nikdy jsem své volby nelitoval. Takto je to i s jeho Zimním zázvorovým ale. Polotmavá 13° je vkusným, trochu silnějším svrchňákem, který není zbytečně přechmelený a uspokojivě klouže do hrdla. Pravda, očekával jsem více intenzivnější zázvorové chuti, ale i tak mi ejlík celkem lahodil. Dotyčnou silici jsem trochu cítil v závěru a projevovala se jistou neagresivní peprností. Musím se však přiznat, že kdybych nevěděl o jaké pivo se jedná, asi bych si na zázvor nevsadil. Ale i tak se tento zimní speciál plnohodnotně zařadil do rodiny skvělých chomoutovských piv.
Ještě jednou bych chtěl některé horlivé začátečníky upozornit, aby se s opatrností vyhýbali nealkoholickému nápoji, který si zmatečně říká Ginger Ale. Ušetříte si mnoho zklamání.
zatím to vypadá, že by se mohlo blýskat na lepší časy a ta šaškárna je u konce, ještě poslat Al Hamačka do tepláků……..pokud ta tlustá bolševická svině provede to, co právě slíbil, že nouzový stav prodlouží bez podpory Sněmovny, tak to je už čistý puč, a až to praskne, tak s těmi hajzly zacházet jak je obvyklé v jiných podobných případech……doporučil bych se inspirovat v Jižní Americe