Nedávno mi soused dovezl z Polska tamější pivo.
Češi jezdí nakupovat do Polska potraviny už několik dekád.
Nejpádnější důvod je, že jsou tam levnější. Polská vláda více podporuje místní potravináře a tak jsou ceny potravin obecně levnější než u nás.
Polsko se v 90. letech nad sebou zamyslelo a začalo vyrábět mnohem lepší pivo než o nějakých 10 let dříve. Konzervativní polští „pivoszi“ si sice stále tradičně lejí do půllitru na ochucení ovocný sirup, ale v globále se polská pivní kultura v průběhu nějakých 30 posledních let dost zvedla.
APA Grodziska je kombinace amerického stylu s čistě polskou filosofií a lokálními surovinami. EPM 12,5%, obsah alkoholu 5,2%. Zaujal mne zejména výběr chmelů. Vedle klasických surovin Cascade, s Magnum, vypěstovaných ale v PL jsou do apy přidány i polské odrůdy Lubelski a Marynka.
Ječný plzeňský a karamelový slad je rovněž kombinovaný se sladem pšeničným, který je dle etikety sušený dubovým kouřem. Takový lehký nádech polského rauchu.
Nechybí samozřejmě známé grodziskie kvasnice.
Ačkoliv je produkt pasterovaný, disponuje poměrně výraznou a zároveň příjemnou chutí. Ani mi nepřišlo, že ono pivo se může chlubit celými 50 IBU jednotkami hořkosti. Chmel dodává očekávané aróma, ale nikterak nevyrušuje. Hořkost, plnotučná sladovost a jemný nádech dřevinného dýmu dodává tomuto moku certifikát slušné pitelnosti.
Dnes u nás polské pivo není složité sehnat. Avšak jen některé značky zalahodí mému rozmazlenému pivnímu libidu.