Zachování chuti

Vždy jsem zastával názor, že jednotlivé značky piv by si měly zachovávat svoji chuť.

Bylo to ještě v dobách plánované ekonomiky, kdy všechny naše pivovary bývaly státní. Vařívalo se údajně z nekvalitních surovin za nevyhovujících hygienických podmínek, přesto tehdejší čeští sládci bývali mistři ve svém oboru, kde dokázali maximum. Každé pivo také mívalo svoji charakteristickou příchuť. U nás v regionu to byl zemitý Radegast, protivně nasládlý Ostravar či ještě sladší, avšak lahodnější Zlatovar. Dokonce i dnes démonizovaný Gambrinus míval svou chuť, kterou jsem označoval jako „modrou“. Po Čechách se vyskytovaly mistrovská díla jako Regent, Rychtář, Chebské Hradní nebo Lučan. Při tehdejších výstavech se možná i tenkrát míchaly várky, avšak cvičený jazýček často dokázal pivo podle charakteru určit.

Dnes je u nás pivovarů přes 470 a poctivé a chutné pivo není těžké najít. U malých pivovarů však občas bývá problém s „identitou“. Celkově je jejich pivo kvalitní, ale někdy se várky od sebe chuťově dost liší. Nedávám samozřejmě za příklad třeba Staropramen, kde jsou chutě (nechutě) v každé várce vyvážené, ale všímám si okolo…

Mám rád osobně produkty z Hanáckého pivovaru v Olomouci. Jak Sladař, tak Chmelař i světlá 11°jsou moky velice chutné a navíc mají svou nezaměnitelnou osobitost. Myslím, že po zhruba dvou letech příležitostné konzumace už bych dokázal tuto značku anonymně určit. Zvláštní, pivní a až trochu květinová vůně dodává hanáckým výrobkům svěžest a pitelnost. Trochu mám však pocit, že při překročení určitého degustačního limitu by se dalo těchto piv, kvůli intenzitě jejich chuti i přepít.

Onehdy jsem ve Skákavém poníku okusil z Hanáckého pivovaru tamější Weizen. Už při prvním přičichnutí mi to bylo jasné. „Hanácká“ příchuť pronikla i do pšenice. Truňk byl celkově zemitější a „hanáckost“ přerazila i obligátní banán. Spíše jsem cítil jadrnější pšeničné zrno, jen okrajovou nakyslost – jinak byl pšeničňák docela hořký a byl cítit „vlajkovými loděmi“ olomouckého podniku.

Někdo by možná namítl, že produkt měl být stylovější, já jsem však byl spokojen.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Zachování chuti

Napsat komentář k Václav Švihlík Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>