Ze Stěžer autobusem zpátky do HK. Tam mám asi 90 minut čas.
Co dělat v Hradci? Je to velké město a toho času zas tak moc není. Mohl bych jít do Klenotu, ale tam jsem byl loni.
V Hradci existuje ještě pivovar Kubík. Kdysi jsem jeho pivo prodával v pivotéce. Co tak znovu je ochutnat? Točí je v pivnici U kohouta. Mám trochu problém dotyčnou provozovnu najít málem to chci vzdát. Nakonec mám štěstí.
Avšak i štěstí je relativní pojem. 10,5 pivo Kohout je nedobré. Nemá žádnou chuť. Jako by bylo vařeno z destilované vody. Neutrální tekutina bez chuti a zápachu. Něco podobného jsem pil asi před 12 lety v německém pohraničí pod jménem Zittauer.
Rychle do Opočna, ať si spravím chuť!
V Opočně jsem nikdy předtím nebyl. Pěkné náměstí, ale výběr piv celkem žalostný. Z alternativnějších značek pouze Primátor a Nová Paka.
V Road baru mají na čepu místní pivo Opočenský Baron. A to rozhodně stojí za to. Přirozeně hořký mok, nevtíravě voňavý s krásnou dochutí. Nemohl jsem si vzpomenout, ke kterému pivu bych jej přirovnal. Došlo mi to až následující den. Takto podobně chutnal ještě v polovině 80. let Třeboňský Regent. Jako bych se v chuťových asociacích vrátil do léta 1981, kdy jsem točené třeboňskè pil v Jindřichově Hradci.
Pivečko skvělé, ale není jednoduché je nalézt. Stále stejná bolest. Sračky čepují všude, ale kvalitní truňk je obtížné najít dokonce i v místě jeho původu.
Kdy se to konečně změní?
Někde stačí vystoupit z vlaku a fajn pivo potkáš hned, jinde je to horší a tak to asi bude pořád. Velkou část klientely hospod, zvláště na malých městech a vesnicích tvoří důchodci, kteří jsou celej život zvyklí na známé pivní značky a nechtějí to před smrtí měnit.
Já v Hradci navštívil Rodinný pivovar 713, 5 minut od vlakového nádraží, měli hodně druhů piv, ale nic moc.
A pomlouvali tam Klenot, že nemá dobrý pivo a mě tam zrovna chutnalo, tak jsem tam pak vzal manželku na oslavu narozenin.