Letitá životní moudrost platí bohužel občas i v pivní sféře.
Před pár týdny se na těchto stránkách můj administrátor zmínil o nové nadějné provozovně v Porubě na Hlavní třídě. Tak jsem se do prodejny Fresh Beer Point osobně vypravil. Možná jsem to z kontextu článečku pochopil špatně když jsem si myslel, že se jedná o pivotéku kombinovanou s normální hospodou. Není tomu tak. Jedná se pouze o pivotéku, kde se nejspíš z hygienických důvodů nemůže konzumovat přímo v prostorách. Ze šesti píp teče pivo Richard. které je plněno do PET lahví. Trochu mi to vyhodilo asociaci na podobnou provozovnu v Budapešti, kde však bylo píp dvakrát více a sortiment byl obměňován. Prodejna s výrobky jediné, byť sebelepší firmy umístěná skoro do centra Poruby se mi zdá příliš rozmanitým luxusem.
Na druhou stranu Richard jede. Od doby mé první návštěvy Žebětína v roce 2006 podstatně rozšířil výrobu a vaří teď též prý v Račicích a chystá se otevření provozu v Kunčicích pod Ondřejníkem. Vzorek Richardovy ipy nebyl ničím výjimečný, mile mne však překvapil 13°žitný speciál. Čekal jsem o něco tmavší barvu, nicméně jsem se nezeptal kolik procent žitného sladu bylo použito ve várce. Chuť příjemně hořká se sofistikovanou zrnitostí. Žádné chuťové serepetičky – prostě osobité přímočaré pivo, které si na nic nehraje. Nezlobil bych se, kdyby je měli někde poblíž na čepu.
Bohužel, majitel (nebo snad spolumajitel) Fresh Beer Pointu mi prozradil, že svérázná pivotéka bude na svém současném místě fungovat nejspíš jen do konce tohoto kalendářního měsíce. Důvodem je prý vysoký nájem. A tito prodavači piva také nechtějí vydělávat peníze pro Bakalu. Takže Richard v Ostravě jen krátce. Nicméně tuto epizodu považujme za další jarní vlaštovku.
V porubském (a snad i v havířovském) Globusu začali prodávat piva (světlá 12, polotmavá 11, medovo – ořechový spec.) Minipivovárku MORAVA (mjr.Nováka 1490/14, O.- Hrabůvka) v petkách z lednice. Na 1.pokus mi piva chutnala (i když žádné zázraky to nejsou). V neděli jsem zakoupil další várku a překvapila mě jiná chuť – jakýsi ocas… Někde se asi stala chyba?! Lze udržet v minipivovaru kvalitu, snažím-li se dodávat do řetězce, který patrně požaduje pravidelné dodávky v určitém objemu?
Mně spíše zajímá, jak je to s expirační dobou. Donedávna řetězce požadovaly alespoň 6 měsíců. Změnilo se tedy něco v legislativě nebo se začalo pasterizovat nebo alespoň mikrofiltrovat?
Fandím jim, ale taky jsem nevěřil v životaschopnost na tomto místě právě z důvodu krvavého nájmu. Provozovna tohoto typu ostatně ani nemusí být na „main street“, pivaři si k ní cestu najdou vždycky a běžný konzument, který se spokojí s R10 z Kaufu tam nepůjde, ani kdyby ji měl umístěnou v kočárkárně ve vchodu.
také se mi tého smutné informace dostalo, kluci však mají odhodlání a snad po Novém roce otevřou někde v Porubě vlastní malou hospodu s Richardem. Fandím jim. Já měl za to, že se tam normálně čepuje, bo tam lidé běžně u výčepu popíjeli točené, rád jsem se zapojil :-). Žitný Richard je opravdu skvělý…:-)