Svijanský pivovar byl založen už v roce 1564. Od roku 1602 jej vlastnil známý protihabsburský rebel J.O.Šlik, pak si onen objekt postupně předávali Valdštejnové, Rohani a rodina Kratochvíle. Já jsem prvé mlžné informace o existenci onoho stánku získal až v létě LP 1982.
Můj kolega tenkrát podnikl výlet do Severních Čech a popisoval mi pivo Novopacké a Svijanské. Po několika dalších zprávách jsem se roku 1986 vypravil hledat bájné Svijany.
V Turnově byl tenkrát skoro všude na čepu rohozecký Skalák, ale jeden dobře informovaný vrchní mne instruoval, že v asi 6 km vzdálené Přepeři Svijany točí. V třicetistupňovém vedru obtížen taškou s lahváči jsem podnikl svou křížovou cestu. V přepeřské čtyřce bylo pivo doslova jako křen – a ta svijanská jedenáctka – to byla jednoduše paráda!Škoda, že ta hospoda byla vzdálená asi 300 km od Ostravy. V Přepeři jsem se ocitl ještě jednou, zhruba o dva a půl roku později. Byla zima, déšť, větrno, ale v Přepeři pivo jedna báseň. Desetikorunou jsem zaplatil za 3 kusy (tenkrát stála 11°ve 4. cenové skupině 3 Kč), číšník mi však ještě 2.50 vrátil. Byla to totiž desítka, jakou jsem do té doby v životě nepil!
Za pár měsíců se u nás změnily politické poměry a pomalu se počala měnit i situace na naší politické scéně. Již roku 1990 se rozpadl podnik Severočeské pivovary a Svijanský pivovar byl přidružen pod Vratislavice nad Nisou. Roku 1997 se staly oba pivovary součástí Pražských pivovarů (dnes Pivovary Staropramen), ve kterých měl tenkrát majoritní podíl britský koncern Bass+ Burton. Vratislavice byly pro svou údajnou nerentabilitu uzavřeny a stejný osud hrozil i historickému pivovaru ve Svijanech. Naštěstí v příštích letech nabralo dění okolo těchto podniků pozitivní směr.
V roce 2000 byl pivovar ve Vratislavicích znovu otevřen firmou Hols a dodnes vaří standardní pivo Konrád (pivo Vratislav se stále vaří ve Staropramenu, ale krom názvu nemá s původním vratislavickým pivem nic společného). Pivovar Svijany byl na poslední chvíli zachráněn a počal prosperovat. Z původního výstavu 43 000hl v roce 1998 se v roce 2001 přehoupl přes magickou hranici 100 000 hl, o pár let to bylo ještě jednou tolik a dnes již Svijany s přehledem atakují laťku na výši půl miliónu!
Tento příběh o úspěchu má však, bohužel i svou odvrácenou stranu. Když jsem koncem 90. letech výrobky tohoto pivovaru našel v Liberci jásal jsem. Okusil jsem světlou 11°,12°, i 13°, ale mé chuťové zážitky byly poněkud rozpačité. Svijany chutnaly stále jako dobré pivo, ale kam se poděla ta jejich charakteristická vůně, která prostupovala hrdlem, ústy i nosem? I během několika dalších let jsem Svijany aktivně vyhledával a před nějakým časem tato značka konečně definitivně dorazila až do Ostravy a rázem se stala oblíbeným nápojem reformních pivařů. Kamarádi, kterým se již zajídala plzeň a Radegast na Svijany pěli ódy, já však ve svém úsudku zůstal poměrně rezervovaný. Mou důvěrou neotřásl uměle vygenerovaný „skandál“ kolem přidávání potravinového aditiva Tetrahop kvůli stabilitě pěny. Vím, že s rostoucím výstavem a popularitou podniku bohužel klesá kvalita jeho výrobků. V jedenáctce se začínají objevovat prvky syntetiky, pěna u kvasnicové 13°připomíná pěnu na holení. Začínající pivní znalci se však upínají k této kultovní značce na cestě od nechutných eurosraček a věřme, že směrem k vysoce kvalitním a sofistikovaným moků. Svijany jsou tedy v současnosti jakýmsi pivem v půli cesty a i já si je někdy v hospodě dám, čímž mezi břečkami z produkce SAB Miller či Heineken volím to menší zlo.
Pozor, aby kritiku pivo neodskákalo za výčepního.
Je to tak, už jen to ředění vodou HGB to pivo činí čím dál méně pitelným.. zde je vidět cesta k Europivu, sinusoida pitelnosti začíná již klesat.
Sice nevím jak Svijany chutnaly před 20lety, ale v současnosti nepatří mezi mnou primárně vyhledávané pivo, raději dám přednost kvasnicové 12° od Bernarda (i když v Ově si pivař moc vybírat nemůže). Taky jsem zaregistroval v letošním roce výrazné rozšíření tohoto piva především tady v Ostravě a mám takový pocit, že nejen zde jsou vývěsní štít Svijanského piva k vidění stále častěji. Proto si kladu otázku nemá tento prudký růst prodeje vliv na kvalitu??? Slyšel jsem názory štamgastů z okolí Svijan, že kvalita šla dolů a raději teď pijí Rohozec. Jaké bylo pro mne překvapení když jsem zjistil, že Rohozec a Náchodský Primátor patří jednomu majiteli společně se Svijany. Takže mi to smrdí honbou za ziskem a pomalým koncem kouzla regionální značky.