Věčné téma teploty

Člověk by si myslel, že v roce 2018, kdy byl dešifrován genetický kód, počítače jsou milionkrát rychlejší než lidská myšlenka a sondy zkoumají povrch Marsu, dostane v každé hospodě příslušně vychlazené pivo. Bohužel tomu tak není….

Už Jára Cimrman tvrdil, že teplé pivo je horší než studená Němka. V jeho éře ještě existovali ledaři. Dnes používáme vyspělé technologie, avšak jak mnohé příklady napovídají, stále je to marné….Teplé pivo v hospodě je podle mne podobným archaismem jako čekání na poště na spojení meziměstského hovoru. Někdo si prostě nedá říct.

Můžeme argumentovat dnes stále rozšířenějšími pivy svrchně kvašešenými, které lze podávat teplejší, avšak zlotřilý výčepník, který točí ipu, která má dobrých 16°C tak nečiní proto, že je znalý britských pubů, nýbrž proto, že je líný jako veš šatní. Piva výčepní, ležáky i spodně kvašené speciály mají být podávány při teplotě 7 – 10°C. Toto je stále platná norma (ČSN 56 6635). Jestliže má v letních pětatřicítkách orosený půllitr 5°C, během několika sekund se to změní a jeho teplota je přijatelná. Avšak naopak, když hostinský točí pivo v lednu o teplotě 14°C protože venku mrzne, je to nekvalifikovaný hňup.

Dnes už netřeba hlubokých pivních sklepů. Současné vynálezy umožňují udržovat sudové pivo v chladu i mimo suterény. Další otázka je délka pivní cesty. Je-li dlouhá, pivo může v trubkách zteplat. Samozřejmě se nabízejí možnosti, jak tomu předcházet, avšak řešení stojí prachy. Nejjednodušší je nějaké to teplé pivo z trubek vypustit, avšak tato kacířská věta šlape výčepním na citlivé kuří oko. A kdo to zaplatí? Odpověď je samozřejmě nasnadě. Kdokoliv. Ale nikdy ne zákazník!

Před pár lety mi vysvětloval jeden z majitelů Slezského pivovaru U Balona v Havířově, jak pivo v trubkách teplá, když není řádná výtoč. Málem k tomu dokreslil fyzikální vzorce. Má odpověď byla jasná. Mne to jako zákazníka nezajímá. Za standardní cenu chci standardní pivo. A kecy o hostinské řeholi ať si nechá na černou hodinku. Ve své hospůdce Motýlek na Kružberku jsem vždy teplé pivo vylil nebo jsem je někomu nabídl zadarmo.

Když jsem v roce 2013 pracoval v pivotéce Pivovarského domu, mívali jsme každé úterý ráno schůze. Tehdejší provozní a pozdější defraudant M. je miloval. Většinou se řešily ceny piv s DPH i bez, množstevní slevy a výše rabatů. Jednou jsem však nadnesl témě, že si lidé stěžují na nedostatečnou teplotu točeného piva. To bylo píchnutí do sršního hnízda. Šéf Štverka okamžitě zaujal defenzivní postoj a osočil dotyčného kverulanta, který je prý svými nářky pověstný. Já jsem se však postavil na jeho stranu. Pivo opravdu bývá teplé a to podniku na jménu nepřidá. Diskuze však šla do fade outu, padlo několik slov o vylévání ranních piv, o chladících šnecích a tak to také skončilo.

Jak jsem se včera U skákavého poníka přesvědčil, pivo je teplé dál. Mladá slečna mi natočila malou Extrahořkou 11°o teplotě vychladlé polévky. Bylo 14.15. Bylo zbytečné ji cokoliv říkat. Když nemá zájem vedení, současný host s tím nic neudělá. Leda, že by tam přestal chodit a varoval ostatní. Hrabalovský šenkýř pan Procházka by urychleně sjednal nápravu, šéfovi z doby demokratického rozvoje naší konzumně vyspělé společnosti je to však jedno. Maximálně si vymyslí pár argumentů, proč to nejde.

Mějte studený půllitr!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Listy UTOPIJE a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>