Je čas Adventu a též vánočních speciálů.
Zatímco v 80. letech šlo v SM kraji sehnat o svátcích pouze Hanáka 14° a Ondráše 16°, dnes možnost výběru nesrovnatelně pestřejší.
Technicky by mělo být „speciálem“ nazýváno silné pivo nad EPM 12,99%. Avšak legálně se vyskytují „svrchně kvašené ležáky“ a i v hudbě může být nazvána prostá skladba „sonátou“ podle latinského výrazu “ sonare“ (zníti), aniž by disponovala očekávanou expozicí, provedením a reprízou. Navíc v zaslíbeném Bambergu funguje pivovar Spezial, a podle něj se samozřejmě nazývají všechna jeho piva.
Panský Pivovar v Paskově letos uvařil speciální Vánoční 11°. Samotný pivovar se doposud drží českých tradic a vyrábí výhradně piva spodně kvašená. Taková je i vánoční 11°. Mok má samozřejmě štych paskovských piv. Poctivý vlastenecký „grunt“, solidní hořkost a pevné tělo. Mimoto obsahuje ingredience charakteristické spíše pro piva belgické provenience. Pomerančovou kůru, hřebíček, skořici a snad i trochu badyánu. Výsledný efekt je velice uspokojivý. Člověk pije stále svou oblíbenou pivní značku a přitom na jeho chuťové pohárky a příslušná mozková centra konstantně, leč neotřele dorážejí asociace blížících se Vánoc.
Toto pivo je k dostání v PET lahvích přímo v budově pivovaru, možná i ve vybraných ostravských a okolních pivotékách.
Dobrou chuť!!!
co to na mně teď na idnesu vyskočilo
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/ostravske-stopy-martin-jarosek.A171111_364009_ostrava-zpravy_jog
Složením podobné pivo prodává nyní i Žíznivý dromedár.