Vánoční ceny

Není to tak dávno, co jsem se zabýval na těchto stránkách problémem nepoměru cen piva z některých našich „historicky prověřených pivovarů“ k výrobkům z mnohem menších a rovněž mladších provozoven. Včera jsem zjistil, že si má slova vzali minipivovarníci k srdci.

Půl roku jsem strávil v zahraničí a teprve před pár dny vyrazil do předvánoční Ostravy. Piva všude dost a i výběr poměrně slušný, zejména když člověk ví kam jít. Přišel jsem však na to, že doby, kdy jihoafrická plzeň stála skoro na vrcholu cenového žebříčku jsou nenávratně pryč.

Novou cenovou politiku razily především pražské pivovary, což začalo už v 90. letech U Fleků, později hlavně na Strahově a v Břevnově. Svou vysokou cenu mělo i pivo z Broum. V současnosti se však k tomuto trendu přidávají úspěšně i provozovny na stovky kilometrů vzdálené od hlavního města. S tím, že zaplatím přes 100 Kč za  lahvový 20° Imperial Pilsner z Břevnova jsem počítal, překvapilo mne však, že tato cena není v Pivovarském domě Ostrava nikterak výjimečná. Na čepu U Poníka měli 13° Kapra ze sokolovského Permonu. Tam bezpochyby pivo uvařit umí. Zejména jejich světlé spodně kvašené speciály jsou na úrovni, což hutný hluboce hořký Kapr jen potvrdil. Ovšem půllitr za 43 Kč se mi zdá jako dosti luxusní cena.

Před dvěmi lety jsem navštívil skromný domek v Dolních Bojanovicích, kde místní občan pan Michalovič vařil v domácích podmínkách své pivo Mazák. V ostravské pivotéce jsem v ledničce uviděl jeho 13° polotmavý speciál v 0,75 l flaškách. Cena kolem 90 Kč. Navíc láhev je uzavřená běžnou korunkou. V láhvi s keramickým uzávěrem se prodával podobný speciál – tentokrát 14° Redmax z Kroměříže. A opět jsem zaplatil 90 Kč + 7 Kč za zálohovanou láhev. Za svých 187 Kč jsem si domů odnášel dvě luxusní piva s hřejivým pocitem obohacení vánočního stolu. Samozřejmě, že jsem je ještě téhož večera vypil. Byla vážně moc chutná.

Cenová politika se nesporně mění. Když před pár lety přišel sládek Pietoň s bizarním nápadem vařit pivo se zlatými šupinami, bral jsem to jako výstřelek. Ačkoliv podporuji prosperitu a rozvoj malých alternativních pivovarů i politiku volných cen, mám dojem, že 80-90% marže na jednom třičtvrtělitrovém speciálu, kterou si jaksi rozdělí výrobce s distributory a zaplatí ji zákazník, který si chce o Vánocích udělat radost je poněkud přehnaná. Ale jak je v tržním hospodářství všeobecně známo – když se to prodá, tak co? Přeji všem veselé pivní Vánoce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

13 komentářů u “Vánoční ceny

  1. Myslím si, že ochutnávková pivnice v kuřáckém provedení není šťastné řešení a tady bohužel ztrácí kouzlo Segal, Kurnikšopa, Kýbl i Hobit. Poník je fajn nekuřácký, ale zase OK nejsou zvukové poměry (ozvěna). V Minikinu nemají výtoč a slečny neumí natočit. V Hrabůvce se rozjíždí bez kouře U Oráče, ale z bufetbaru se dělá kultivované prostředí těžko (jejich IPA Struska je pitelná). O Lesním muži si myslím své, ale v Garážmistr dle mého názoru kupodivu často Qáska překonává a martinovská Garage je vizuálně ještě stále nadčasový objekt. K Zámku se raději vyjadřovat nebudu neb byli schopni na slavnostech čepovat i zkaženou várku, což je u mně zařadilo do jiné sorty. Nicméně značný pokrok by tu nesporně byl. V Brně mohou mít 10 ochutnávkových pivnic a stejně budou preferovat Starobrno a obdobné sračkoly. Praha má výhodu v opravdu Vltavou odkojených nekompromisních štamgastech, kteří se nedají opít Jarošovem v dárkovém balení a většinová náplava se od nich může i něčemu přiučit. Doporučuju si zajet do Valáškovy restauračky, tam nepózují a nehrají na city, ale vaří i bez historických tradic skvělé pivo i jídlo.

    • Těžko se u nás vyskytne hospoda, která se zavděčí všem. Vždy bude něco vadit. Výběr piv, obsluha, kuřácké či naopak nekuřácké prostředí.Důležité je, že si každý dnes může vybrat a brblání nad současnou nedokonalostí je jen důkazem krátké paměti, neboť před cca 15 lety jsme se třeba v Ostravě mohli zadávit místními „pivními“ chemikáliemi s pouze velmi omezenou možností alternativy.
      Když se zhruba před 13 lety otvíral minipivovar Valášek, jeho ředitel pan Dostál řekl, že tento podnik kontinuálně pokračuje ve výrobě piva po uzavření Vsacanu, čímž navazuje na právovárečnou tradici v tomto městě, která prokazatelně sahá až do 17. století.

  2. na jedné straně může být člověk rád, že pro to pivo nemusí jet na kraj světa, aby ho ochutnal a má dodávku kvalitního moku až pod nos, na druhé straně by ty ceny neměly být extrémně nafouklé – ale to už si srovná trh, neprodané zásoby předražených procházejících láhví je asi pořádná noční můra……osobně mám tyhle ochutnávkové pivnice v oblibě, když je možnost, tak nejraději chodím do pražského BeerGeeku na Vinohradské, tam jsem objevil spoustu pivního zlata, nedávno mě tam vyloženě dostal polský pivovar Sto Mostow z Wroclavi, vaří neuvěřitelně kvalitní piva – fakt jsem nelitoval dát padesátku za malé pivo, tam to má smysl, byli tam zrovna nějací Britové z CAMRY a ti byli totálně odvaření z porteru od sokolovského Permonu, bylo zábavné jim překládat ten název pivovaru, který byli schopni jen hláskovat :-), škoda, že pro nás nejbližší opravdu slušná ochutnávková pivnice je až v Brně

    • Je to bohužel tak.Zajít do podniku,kde by se točilo více značek vzajímavém spektru není jednoduché.Segal šel poslední dobou s výběrem hodně dolů a snaží se prodat steně jak Pivovarský dům hlavně vlastní produkci.Pak je tu Kýbl krve a Kurnišopa……občas tam něco zajímavého je.Dosti se pozvedla havířovská Pivotéka,kde se poslední dobou objevují zajímavé věci,ale jinak je to stále o proti Praze a Brnu poměrně slušná nuda!Snad se nám to po Novém roce nějak pohne k lepšímu!Pivu zdar a mějte se všichni krásně!
      Mop

      • Ostrava byla vždy ve všem neskutečně zpožděná, bylo to jediné město v ČR, ve kterém proběhla v listopadu 1989 velká komunistická protidemonstrace, což, myslím, je asi ten nejnánozornější příklad, o čem to v tomhle specifickém městě je, politicky korektně se tomu místnímu umanutému buranství a zaprděnosti říká „razovity kraj“……bojím se, že ještě musí uběhnout dost času, než se tady uživí slušná ochutnávková pivnice, kde se budou točit zajímavá piva z evropské pivovarské craft scény za férové ceny, možná až někdo ze současné mladé generace do toho práskne a začne v tomhle segmentu podnikat, ale bojím se, aby si to našlo potřebný počet štamgastů, protože k tomuhle kultivovanému pití je od běžného pivaře dost dlouhá cesta, osobně bych do toho šel jen v případě, kdybych měl vyděláno a měl to jen jako koníčka, na uživení to tady bohužel ještě dlouho nebude, byl bych strašně rád, kdybych neměl pravdu, na druhé straně už v Ostravě na poli gastronomie existují zajímavé vlaštovky, které by tady tak před 5 lety působily jako podniky z jiné galaxie (Hogo fogo bistro, rybárna na Sladovně, Absintový klub atd. ….a evidentně se jim daří…:-), osobně v Ostravě nejraději na pivo chodím do Hobita, bo to je pro mně spíše než co jiného něco jako společenský klub, co se týče celkového vyznění, tak Zámeček v Zábřehu a samozřejmě moje srdcovka Nová Sladovna v Opavě

        • V Ostravě jsem se narodil a dalo by se říci, že jsem si tam i zvykl. Elitářství Prahy je patrné již od dob vzniku samostatného státu v roce 1918 a nic se v tomto nezměnilo ani dnes. V Praze je skutečně v současnosti množství ochutnávkových pivnic, z jejichž nabídky nejsem vždy nadšený, ale při troše dobré vůle se tam dá vybrat. Neřekl bych ovšem v žádném případě,že se tamní piva prodávají za férové ceny. Nicméně v hlavním městě a možná v jeho bezprostředním okolí je silnější kupní síla a rovněž čilejší turistický ruch, takže se tam i předražená piva prodají. V našem regionu už působí několik vlaštovek, přesto je jaro ještě docela daleko. Nicméně slušné pivo je možno sehnat v Pivovarském domě i U Segala, i když se tyto podniky logicky zaměřují na odbyt piva ze svých vlastních provozů. V centru Ostravy můžete dnes běžně ochutnat Garážmistra, Moravu nebo pivo z Ostravice. Nadějný je nový podnik Babylon, v přilehlých městských čtvrtích máme Kurník šopu nebo Kýbl krve. Všechno je to o výchově a boření mýtů jakože např. plzeň je naše nejlepší pivo. Pár bitev jsme možná vyhráli, ale hlavní válka teprve přijde.

          • Hezky napsáno…..budem se těšit na světlejší zítřky s krásnou pivní pestrostí…..

          • „Plzeň je naše nejlepší pivo“ ….tuhle strašlivou větu slýchávám denně v práci od svých dvou nejbližších nadřízených. A ještě horší věta je : “ Plzeň je naše nejlepší pivo a pak je Radegast “ ….a tuhle poslouchám obzvlášť nerad : “ ..ty pivu nerozumíš-tobě chutná pšeničné pivo a ty sračkoly z minipivovarů “ Ty každodenní bitvy jsou tááák vyčerpávajíci. Jak můžu bojovat s někým,kdo miluje Braník v PETce ?Ale snad tu válku za nás vyhrají naše děti :-) :-) René Costache

          • Uz pomerne davno jsem zjistil, ze diskuze s priznivci techto znacek jsou jen mlacenim zbyleho mlata. Nase racionalni argumenty je nikam neposunou, spise zatvrdi a my budeme pro ne jen ti nepochopitelni volove, kteri chlastaji ta divna piva z neznamych a pro ne i nedostupnych provozoven. Nesnazme se je presvedcit timto zpusobem, delejme nadale to, co nas bavi a vytvorme tim alespon potrebnou atmosferu ci pozitivni energii k dalsi postupne zmene k lepsimu.

        • Také preferuji Pivovarský dům i když raději sedím v jeho nekuřácké části.Nová sladovna se mi také moc líbí a piva jsou tam dosti dobrá!

        • Hmm, tak tady jednoznačně nesouhlasím Nová sladovna i Zámek jsou jen 2 alternativy stejné nekorektní komerční hry pro pivní snoby.

  3. Tak lidé chtějí taková piva pít možná právě proto, že jsou tak drahá. Kdyby takové pivko stálo třeba 35 Kč, asi by to vyvolávalo dojem lacinnosti a nebylo by považováno za pivo pro výjimečnou událost. Ale což o to, u těchto pivovarů to má alespoň nějakou kvalitu. Co si ale pak myslet o osmnáctistupňovém pivu Starobrno Reserva 2015, které stojí přes sto korun za semdičkovou láhev, ačkoli se samozřejmě nejedná o žádný chuťově pozitivní zážitek? Lidi si prostě občas chtějí připlatit za nic, jen pro pocit unikátnosti. Ovšem doufám, že to nebude případ mého malého archivního belgického lahváčku De Dolle Stille Nacht Reserva 2005 za 12 euro, kterého vzkřísím pozítří:-)

    • Ano , lidi přemýšlejí i takhle . I manželka si myslela , že když mi koupí v AKCI za 100kč Starobrno Reservu 2015 , tak budu mít velkou radost a pochutnání :-) Malá osvěta to spravila :-) …a pochutnání zařídili lahváče z Vysokého Chlumce,Telče a Nymburka. Sice za „pár šupů “ ,ale lepší než to brněnské hogo-fogo. René Costache

Napsat komentář k Biťas Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>