…zpíval kdysi zplna zlatého hrdla Karel Gott. Ze šípků se dělá i omáčka ke zvěřině a občas nás k němu někdo i pošle.
Samozřejmě, že se může šípek přidat i do piva. Přesvědčil jsem se o tom minulý pátek v Kurník šopě v Přívoze. Na žízeň (nebyla zas tak velká, měl jsem v sobě již čtyři Starobělské) jeden ležák z Beskyd. Celkem pitelný, ale kdysi býval chutnější. Vynechal jsem mého oblíbeného Poutníka a objednal si 13°ipu z Beer Factory v Plzni. Co říci? Normální přechmelený ejl. Dovoluji si opět podotknout, že i v UK pěstují chmel a dotyčná země je vlastně kolébkou tohoto, dnes populárního stylu.
Dát si Podzimní šípek uprostřed zimy mi připadalo jako zhýralost, nicméně jsem si třetinku se šípkovým ejlem objednal. Pivovar Cobolis z Prahy funguje krátce, ale je docela agilní. Dokonce na soutěži pivovarů, kterou každoročně pořádá Společnost Přátel Piva loni obdržel nějakou cenu. Pamatuji si jeho svrchně kvašenou 6°s pouhými 1,9% alkoholu. Podzimní šípek trochu voněl, ale nezdál se být (naštěstí) tak chmelově výrazný. V chuti ovšem dominovala nakyslost – ostatně – co jiného byste očekávali od šípku? Šípek byl 13°a jeho tělnatost i obsah alkoholu tomu nasvědčovaly. Jako experiment zajímavé, jinak jsem se ale přes kyselkavost nedokázal během 0,3 l propít k žádné standardní ani neobvyklé pivní chuti. Bylo to pivo, ale šípek všechno přebil. Možná, že kdybych si dal velké… Ne! Neutratím dalších 60 Kč, abych hledal stopy sladu a chmele pod šípkovým keřem. Copak jsem Šípkový Růženec nebo Bořek Šípek?
Zajímavá zkušenost, je však ji třeba zapít nějakým poctivým ležákem!
… zpíval kdysi Aleš Ulm. Goldene Stimme aus Prag nikolivěk.
Spodně kvašená piva nejsou silnou stránkou sládků z těchto pivovarů.
To jste nezačal rok 2019 zrovna šťastně. Produktům z Beer Factory a Cobolisu je dobré se obloukem vyhýbati.
Já nezatracuji žádný malý nezávislý pivovar. Někdy mi však něco nesedne. Podle mne se dobrý sládek nejlépe projeví na světlé spodní desítce.
ON LINE Z COBOLISU
V pivovarske hospode na zacatek 12 svetly lezak. Skoda nepokracovat stejnym matrosem, tentok krasne nachmelenym a telnatym lezakem. Takovy by se mel cepovat vsude. Lec netreba usinat na vavrinech…
Vynechavam vsechny Berliner Weissy (to tady vlastni nejaky skopcak?) a jdu na Nevada Ale 11. Prijemne piticko bez rusivych elementu. Pres American IPA 16 u ktere nevim, zda to zpusobil spesl vybere chmelu anebo spesl vareni, nicmene tahle nachmelena APA ma k prehnane prevonavosti daleko a je zatracene originalni, cili sva. Prodiram se k West Coast Imperial IPA, v Cobolisove podani k Australian Secret 22. Well, we are at home! Trochu funky, backyard, olejovita textura, nizsi pena, 10.1 ABV tvrdi muziku. Je to v cajku! Mistnim Russian Imperian Stoutem vzpomeneme na carevnu Katerinu. Dopredu vime ze jde 10.5 % ABV mok. Stupnositost si dopocitejte.
Chlopi z Cobolisu jsou dobri. Trochu me rusi latentni vodnatost a sodovkovy charakter. Verim vsak, ze tyto charakteristiky jsou detektovatelne pouze znalci – kokoty z Ostravy !
Zdar Buh !