Sláva! Po úspěšném rozvoji provozoven v Kopřivnici, na Hukvaldech, ve Štramberku a v Příboře je v regionu uveden do provozu další minipivovar.Tentokrát byl nainstalován přímo v zájezdní restauraci U Koníčka v obci Vojkovice.
Objekt restaurace byl veřejnosti zpřístupněn již roku 1999 a dnes se jedná o skutečně zavedený podnik .Úhledná budova minipivovaru již z přístupové komunikace láká nadržené žíznivce velkým logem podkovy.
Vedle obligátního Radegastu je v interiéru pivnice na čepu pochopitelně také jedenáctistupňový nefiltrovaný kvasničák vlastní výroby Ryzák – mok lehce kvasinkami zakalen,leč barvou připomínající dotyčného plnokrevníka.A ta voňavá, vyvážená a otevřená chuť!Je zřejmé,že tento ušlechtilý nápoj vznikl rukou skutečného odborníka – v tomto případě mladého sládka po zmoudření zběhlého z jisté nedaleké pivní velkovýrobny.
Přestože se místní pivo prodává pouze pár posledních letních měsíců, v nabídce je hned další druh – černá dvanáctka.Toto pivo je zajímavé již tím, že jeho chuť naprosto konvenuje s chutí svého nazrzlého rodného bratra, což nádherně stabilizuje a sjednocuje degustační vjem zmlsaného spotřebitele.Jen se musí najít vhodný název.Některá, dosud vybraná jména mohou být z nedávné minulosti chráněna ochrannou známkou.
Když je lokál U Koníčka koncipován jako jakási selská jizba, výbava interiéru nevadí, neruší, a již vůbec nemůže být označena za nevkusnou či kýčovitou.Koníček je prostě podnik, kde se pivař i případný zbloudilý kofoláč cítí dobře.Jedním z důvodů je i bohatý jídelní lístek, vedle toho samozřejmě i rovněž značkové pivní sklo s logem minipivovaru.Vzhledem k poloze zařízení v oblasti blízko uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách a časté migrace tamějších klientů, může do budoucna podnik obohatit svůj jídelníček o jídla exotičtějšího původu a islámský gastronomický styl Halal, do jehož kategorie například nespadají vepřové výpečky či ovarová polévka.
Dle vyjádření sládka a spolumajitele hospody se letošní letní sezóna vydařila.Pro následné podzimní a zimní období však bude nutno pro Ryzáka nalézt ještě nějaké další výčepní ustájení.Apeluji tímto na hostinské ostravska, havířovska a třinecka.To pivo je skutečně vynikající!
Ochutnal jsem Ryzáka+Grošáka+Bělouše+Vraníka a ŠMAKOVALO mi !!! Ryzák je přímo “ pod komínem “ fantastický. Černá piva nevyhledávám,ale Vraník se povedl. Grošák nebyl špatný a Bělouš je mňamka (pro milovníky pšenice) . Krásný minipivovárek v malebném prostředí,výborné jídlo,příjemná obsluha. Až pojedete z Prašivé (či odjinud) ,tak se zastavte.Nebudete litovat. R.Costache