Nedavno jsem cetl clanek na spratelenem webu Pividky.cz o uspesnem a opet rekordnim roce co se tyce otvirani novych pivovaru v CR.
Bilance je to potesujici. Dle techto pramenu bylo loni na nasem uzemi zalozeno 56 novych pivovarku a soucasny jejich pocet se pohybuje kolem 340. Jestlize bude tento potesitelny trend pokracovat i v budoucnu, brzy se jejich pocet prehoupne pres hranici 400 provozoven. Tolik pivovaru na uzemi CR bylo udajne naposledy v roce 1938. Je tady vsak jeden podstatny rozdil. Tenkrat se jednalo v drtive vetsine o vetsi ci mensi prumyslove pivovary. Globalni pivovarske spolecnosti v te dobe jeste neexistovaly nebo se jen pomalu vytvarely a vystav pivovaru se povetsinou neuvadel v milionech hektolitru. Jednotlive provozovny mely prostor „kolem komina“ pro odbyt sveho piva a nase mapa hospod byla tak urcite pestrejsi.
Pri dnesnim trendu globalizace par nadnarodnich spolecnosti vyrabi udajne az 99% celkove pivni produkce, coz se pri soucasnem poctu nasich pivovaru nechce ani verit. Nicmene stejne jako pan Materna z Pividek i ja opet pripominam, co je na nasi dnesni pivni situaci nutno zlepsit. Zejmena dostat alternativni piva mezi lidi. Ochutnavkove hospody ve velkych mestech jsou sice super, ale moc toho neresi. Idealni je aby i v mensich obcich byla na cepu piva z malych pivovaru, nemusi byt zrovna na 20 pipach – staci tak na trech ci na ctyrech. A konecne odvazne hospody, ktere tato piva svym zakaznikum nabizeji by uz konecne mely uzamknout sva zbytecna zadni vratka a prestat cepovat sracky jenom proto, ze si to par pomylencu preje a nadnarodni chemicky poskytuji vyhody.
Nastesti uz dnes je dosti prikladu, ze to jde. Pivovar Chotebor byl projektovan jako pivovar stredni, vyrabi skvele pivo a prosperuje. Podobne jedou i treba pivovary Kout na Sumave nebo Unetice. A nemusime chodit ani daleko z naseho regionu. Celkem pohodove cvala i vojkovicky Konicek.
Ve vysezminenem blogu z Pividek autor mimochodem srovnava pivni situaci u nas a v sousednim Bavorsku. Jeste stale zaostavame za onou pivne zaslibenou zemi, avsak naskok se stale snizuje. Je-li u nas na 10 milionu obyvatel 340 pivovaru, zatimco v Bavorech na cca 12,5 milionu 620 pivovaru, mame dozajista co dohanet. Hlavne je treba prestat konstantne se vymlouvat na komunisty a poradne zabrat. Je to na dobre ceste a uspechy zavazuji.
Tak ono přesvědčovat strejce z vesnických knajp, že mají zkusit taky něco jiného než chemičku, nebude o nic snazší než jim vysvětlit, že kouřit v uzavřených prostorách není až tak úplně normální. Povídal kamarád, že třeba v Hlučíně-Darkovičkách nedá nikdo ze štamgastů dopustit na Ostravar (hospoda u Rudy nebo něco takového), a to jsou v blízkosti relativně pivně-kosmopolitního města (myslím tím Ostravu). Holt s tím doháněním Německa to bude svízel, neboť – slovy velebnosti faráře Otíka z Hoštic – „uznej, že s tímhle materiálem se nedá pracovat“.
Musim rici, ze ani v samotnem Nemecku neni situace co se tyce vyberu piv takova, jakou bych si ji predstavoval. Mimo Francka [Franken} a samotneho Bavorska dominuje v hospodach na cepu nekolik zakladnich znacek [Bittburger, Beck`s, Radeberger apod.], vyber je prilezitostne obohacen nejakym mistnim pivovarem a pak jsou tu samozrejme minipivovary a pivovarske hospody. Stredni bavorske pivovary jako je treba Kneitinger nebo Bischofshof maji sve krasne tradicni hospody, ktere funguji snad jiz po cela staleti a maji nenapodobitelnou atmosferu. U nas bohuzel z cele te krasy zbyl diky aktivnimu bolsevikovi jen pivovar U Fleku, ktery je vsak navic v dnesni dobe pro ceske pivare nenavstivitelny.
Stryce z Darkovicek, kde shodou okolnosti take bydlim presvedcovat o prednostech zivych piv nehodlam. Situace se proste musi vyvinout a jak jsem jiz ted psal ve svem clanku – je nakroceno na dobrou cestu. Kdo neveri, at si vzpomene na situaci pred zhruba 10 – 15 lety….
tak situace se zaplaťpánbůh mnohonásobně zlepšila, to je fakt.