Je pozoruhodné, že se nějaké pivo jmenuje „Naruby“.
K výrobě speciálu, který nese označení Australian Ale se odhodlala pivovarská restaurace Aero v Ostravě – Hrabůvce.
Austrálie je pivním kontinentem. Snoubí se tam tradice britské s jinými, zejména evropskými pivními kulturami.
Místní pivovary vyrábí vedle těžce průmyslových značek (Foster, Hahn, Victoria Bitter) též celou řadu pivní alternativy. A to v obou formách kvašení.
V Sydney mne vždy potěšila návštěva brewpubu Captain Nelson nebo Red Oak.
Dokonce jsem si z místního pivařského časopisu vytáhl mapu australských a novozélandských pivovarů. V roce 2009 jich tam bylo zakreslených 164. A mohu se pochlubit, že zhruba s polovinou jsem se osobně seznámil.
Upside Down by se mělo možná raději jmenovat Down Under – tak jak tento jižní kontinent nazývají podnikaví Američané.
Ejlík plný australského chmele chutná bohužel jako většina překombinovaných ip. Možná, že by stálo za to, věnovat se degustačně jednotlivým odrůdám z celého světa. To by však mělo význam snad jen při Single Hopech. Při hektických kombinacích, kdy já osobně vnímám jen ostré aróma, případně pálení na jazyku by ani taková škola nebyla příliš platná.
Vypadá to, že v poslední době se v Aeru experimentům příliš nedaří. Nepovedlo se dýňové, ani mne nenadchl tmavý vánoční speciál.
Naštěstí na čepu zůstává stále osvěžující Pilot 11° a jiné přidružené značky, kvůli nimž rozhodně stojí za to vážit tam cestu,
Ochutnana polovina ze 164 australskych pivovaru? Mi mirne poklesla celist. To asi zabralo dost casu.
4 měsíce.
Vlastně když to teď počítám tak jen dva a půl.