Na chvíli se Kurníkšopahospoda trochu zgermanizovala.
Vedle originál německého Weiherer Rauchu, který je sice v barvě čirý, ale jinak samý kouř, jsem mohl včera ochutnat třeba i 13° Märzen z Kostelce nad Černými Lesy.
Výživný posílený lager s vyváženou chutí. Pije se radostně, leč stále mu, dle mého názoru něco chybí do dokonalosti mého zamilovaného Märzenu z Žíznivého Dromedára. Již dvě sezóny jsem jej neobjevil. Vyrábí se ještě?
Další pivo se již Trinken Sie Deutsch? zrovna i jmenovalo.
Jedná se o pivo typu Kölsch, které bylo uvařeno ve spolupráci pivovarů Budvar a Cobolis.
Kolínský (am Rhein) pivní styl mám celkem v oblibě. Před pár lety jsem měl možnost Köln navštívit a ochutnat jeho charakteristické pivo z více než 15 tamějších pivovárků. Mok to lehoučký, který se normálně podává v malých štíhlých dvoudecových skleničkách a lokální obsluha třímající celé pro tento účel vyrobené věnce (kranz) s miniaturními pivy se může uběhat.
Česká verze Kölsche je podávaná v normálních velikostech 0,3 a 0,5 l.
V prvním čichovým vjemu je patrná jistá nakyslost, jinak je však truňk chuťově čistý a celkem poživatelný. Je dokonce i lehce aromatický a tak se dobře popíjí.
Vedle Lagerů, Bocků, Weizenů a jiných protřelých německých pivních stylů nám může kvalitní Kölsch či Altbier rozšířit naše povědomí o zemi našich sousedů.