Tradiční pondělní degustace

Je pondělí, odpadla zkouška kapely s anglicko-norským názvem Empty Pipen, tak mám trochu času provést svou téměř pravidelnou degustace v Kurníkšopě.

Jakýpak máme na čepu ležáček? Troll? Skvělé. Ale toho se můžu kdykoliv napít u Segala. I když pravda, tady by mi jej možná podali v lepší formě (teplota, pěnový vzhled).

Nakonec se rozhodnu pro rousínovského Pivečku. To krásné příjmení! Už by se měl konečně usadit, třeba zrovna v Rousínově, abychom mu mohli věnovat půllitřík na pivní mapě.

Tentokrát mají od Pivečky 11°ležák Vital. Je to spíše název pro šampón, či nějaký multivitamín, případně pro kloubní kolagegenovou výživu, avšak má své opodstatnění. Je to totiž rovněž jméno našeho speciálně vyšlechtěného chmele.

Vital 11° je single hop a je dotyčným chmelíčkem nachmelen hned třikrát. Krásné ušlechtilé chmelové aróma prostupuje celou konzumací. Chmel má údajně poměrně vysokou alfu, avšak je i příjemně a hlavně přirozeně voňavý. Nápoj tak vyniká ušlechtilostí a až jemňoučkou květinovou vůní. Radost pít!

Pražská Sibeerie je známá i pro své vysoké ceny. Ale co? Dám si piv méně, více si je vychutnám, ušetřím zdraví, i když zrovna ne peníze.

V Kurníkšopěhospodě se Sibeerie nyní prezentuje stylem Farmhouse Ale, což by mělo být faremní pivko z různých druhů zrn jako je ječmen, pšenice, oves, žito, ale i třeba pohanka.

Dle názvu pivní společnosti očekávám truňk přechlazený, ale naštěstí se ukážou mé představy jako liché (kdyby byly sudé, tak bude zřejmě sibiřské pivo opravdu extrémně zimné).

Mok je to slušný, nejvíce mi z něj vylézá pšenice se svou indulonovou příchutí. Jinak celé spektrum esenciálních chutí od hořké až po mírně nasládlou. Celkem slušný produkt, jen bych trochu upravil cenu. Malé za 75 Kč se mi zdá jako přeháňka.

Zrovna volá španělštinář z Petřkovic. Bude mít asi 30 minut zpoždění. Tak to mám čas ještě na jedno! Co tak nějaký rauch? Na čepu je Uzený Bock (Bok) z dolních Bojanovic. Uvidíme, co kolega Michalovič vymyslel.

Obecně mám rauchy rád. Říká se, že tyto nakuřované pivní podivíny, které dle některých neosvícených kvazi degustátorů připomínají líbání popelníku můžete jen milovat nebo nenávidět. Já osobně po mnohonásobné návštěvě Bambergu patřím určitě do té první kategorie. Dávám přednost spíše umírněnému uzení, kdy mi pivko chutná trochu koželužně, neštítím se ale vůbec ani Schlenkerly, která používá údajně i přes 90% nakuřovaného sladu.

Uzený Bůček je jako 16° skutečně velice hutná. Přestože je k jeho výrobě používáno několik druhů sladů, kouřák naprosto vede. V pivu je opravdu cítit uzený bůček se vší jeho tučností, lahodností i proklamovanou nezdravostí. Pivo tak blízko masité příchuti jsem určitě nikdy před tím nepil. Stačí ale jen jeden kus. Stále je pro mne samotné pivo přece jen o něčem jiném.

Odcházím s pocitem dobře odvedené ochutnávky.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>