Dlouho jsem o tomto pokrmu přemýšlel. V samotném Thajsku jsem ji naposledy jedl zhruba před 20 lety. Pak jsem si ji párkrát objednal v thajských restauracích v Evropě.
Proč ta polévka zrovna tak chutná? Je pikantní, příjemně voní a je vkusně nakyslá. Nakonec jsem si zkusil uvařit ji doma. A docela se mi to povedlo!
Suroviny: (zhruba pro 4 osoby)
cca 150 g kuřecích řízků
Jeden celý pórek
Pár gramů čerstvého zázvoru
Čerstvá petrželová nať
Jedna větší mrkev
Sůl
Anýz
Chilli
Sójová omáčka
Pár stébel citronové trávy nebo několik koleček citrónu
Postup:
Kuřecí řízky nakrájené na kostičky prudce osmažíme s částí na kolečka nakrájeného pórku a nasekaným zázvorem. Přidáme chilli a mletý anýz. Když je maso osmahnuté, zalijeme vodou, osolíme, dodáme sójovou omáčku (může být i sladká), na kolečka nakrájenou mrkev, zbytek pórku a vaříme. V průběhu vaření zasypeme čerstvou petrželkou a přidáme kolečka citrónu.
Asi po půl hodině můžeme podávat s vařenou rýží.
Tak podobně chutná polévka v Thajsku. Dle chuti možno zjemnit kokosovým mlékem. Nejlépe k onomu pokrmu chutná pivo Singha, které mívalo ještě v druhé polovině 90. let plných 40 jednotek hořkosti.