Tam v Karviné

Pivovar v Karviné – Darkově musel ustoupit těžbě uhlí a ten v historické městské části Fryštát byl uzavřen již v 2. polovině 19. století.

O to radostnější zprávou je, že Karviná má opět dva pivovary. Fryštátská pivnice „U Barona“ či „Na Bečkách“ fungovala úspěšně i v 80. letech minulého století. Tenkrát tam měli na čepu Staropramen, později Radegast. Nemohl jsem se dočkat až tuto hospodu po letech navštívím a ochutnám její vlastní pivo.

Byla sobota odpoledne a já jsem krátce po 15 hodině dorazil do centra města. Míjel jsem logo pivovaru Krakonoš, neboť jsem se rozhodl napájet výhradně místním karvinským pivem. Na miniaturní zahrádce před Baronem mne uvítal můj známý sládek Péťa Neumann. Za poslední 2 roky pracoval snad v každém rozbíhajícím se minipivovaru v našem regionu. V Baronovi je možná konečně spokojen. Světlá 11°pilsnerovského typu je chutná. Hořká a svěží. Podobně hořká je i polotmavá 13°. Pivo mi donesl Péťa natočené přímo z ležáckého tanku. Nemělo to chybu, ale já se rozhodl přesto dát si jedno přímo „na place“. Je to marné V takové hospodě jaké jsou „Bečky“ pivo hned lépe chutná. Stylové klenby, přírodní teplota, dřevěné sudy místo židlí. V celém karvinském okrese určitě neexistuje vhodnější místo pro zřízení miniopivovaru. Prozatím chybí značkové sklenice. Podnik používá ty profláklé radegastové. Loga nošovického gigantu przní i historickou budovu Fryštátské pivnice.Neumann slibuje, že toto se změní v co nejdohlednější době.

Krásný zážitek je třeba ještě doplnit, proto se vydávám pěšky do druhé karvinské minipivovarské provozovny – do pivovarské hospůdky Ovečka na pivo Larische. Někdy loni v říjnu jsem zde byl. Podnik tenkrát začínal a mne moc nenadchnul. Teď bylo všechno jinak. 11°Larische byla geniální. Přestože baronská 11°byla velice chutná. Larische mi šmakoval více. Podobná nekompromisní hořkost a svěžest, ale na konci dlouhé doznívání při kterém jakoby spolu soutěžily různé druhy chleba. Fantastické! Již se těším na 12°. Dvanáctka však bohužel nebyla zvýrazněnou verzí jedenáctky. Chuť nebyla nejhorší, nicméně jsem cítil v kapalině jakési nadlimitní kvasnice. Polotmavá 13°slušná, zhruba na úrovni Barona, ale nakonec jsem se přece jen vrátil k jedenáctce. Příjemný sobotní zážitek.

Na nádraží je to z Ovečky rychlým krokem dobrých 40 minut, proto jsem musel hospodu předčasně opustit. Do budoucna bych si jen přál, aby se oba mnou testované moky ještě více od sebe chuťově odlišily a aby z Fryštátské pivnice zmizely nepříjemné loga Radegastu. Mám důvěrnou zprávu, že v okolí karvinského železničního nádraží působí nějaký ambiciózní domovarník. Tak snad příště…..

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Tam v Karviné

  1. Fryštátský ležák chutná u Beček lépe,než u Barona …i když jsou hospody od sebe jenom pár metrů. Ale to je pouze můj+kamarádův názor. Bečky už mají i značkové sklenice (+ podtácky) a prodávají pivo i v PETkách. Logo Radegastu je pryč :-) :-)
    Pivo Larische 11 z minipivovárku u Ovečky je (nejen) moje srdeční záležitost .R.Costache

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>