Od mé poslední návštěvy minipivovaru v rumunské Constanzi Ordinul Berarirol uplynulo zhruba deset měsíců. Podnikl jsem tudíž reinspekci.
Na náměstí v tomto přístavním černomořském městě se konaly jakési slavnosti, jinak Constanza žila svým běžným čtvrtečním životem. Do restaurace s minipivovarem U svědomitého sládka jsem šel najisto. Tedy, věděl jsem na 100% kde se provozovna nalézá, chyběla mi však jistota, zda-li pořád slouží svému původnímu ušlechtilému účelu. Minipivovary v Rumunsku si stále ještě razí cestu a zatím se jich v této zemi nalézá jen velmi malé množství. Podnik byl založen loni v létě a musel přežít svou první zimu. Jasnou off-sezónu, kdy se turisté k Černému moři příliš nehrnou. Pivovar však naštěstí fungoval. Na pivním lístku v nabídce hned šest druhů vlastního piva, na čepu však bohužel jen dva
Vzpomínal jsem na minulý rok. To jsem měl možnost ochutnat průměrný světlý ležák a pak docela zdařilou Vídeň (kterou nazývali Red Lager) a ležák černý, který mi chutnal jako docela suchý stout. V současnosti se již Red Lager jmenuje správně „vídeňský ležák“ a v nabídce je i Scotch Dry Stout, nicméně je možno v čase „T“ ochutnat jen Strong English Bitter a ipu. Když jsem si však vzpomněl, že před rokem jsem okusil pouze zdejší piva spodně kvašená uvědomil jsem si, že se mé degustační zážitky mohou vhodně doplňovat.
Anglický silný bitter mi velice chutnal. Měl docela neotřelou chuť, polotmavou barvu, lehce karamelové tóny a svěží vůni nepříliš aromaticky výrazného chmele. Vše se krásně doplňovalo a výživný mok o síle 6% alkoholu mne, sice na jedné straně konzervativního ležákovce, na straně druhé však nadšeného hledače něčeho nezatuchlého a původního celkem potěšil. Jen možná hořkost mohla být přece jen podle svého názvu o trošku vyšší.
Ipa již byla poněkud klasičtější, avšak stále nesklouzávala do propasti přechmelené a jazyk štípající anonymity. Čím to je, že pivně rozvojovým zemím se daří vařit tak zajímavá piva? Dalším příkladem může být i bulharský minipivovar Glarus a jeho výborný English Pale Ale nebo Porter.
Ordinul Berarirol nabízí štědré Happy Hours každý den od devíti ráno až do poledne. V té době je všechno o 30% levnější. Chvályhodný vstřícný krok pro ranní ptáčata, která jsou schopna toho více vypít. Loni jsem tam v této době slavil svátek a myslím, že to stihnu i letos.
Takže na shledanou v listopadu.