Švadlena za výčepem je osoba, která nemá ke své práci vztah a čepuje pivo teplé, špatně ošetřené a bez lásky.
Typický případ švadlenovství jsem nedávno zažil v jedné nejmenované ostravské hospodě, kam chodívám poměrně často na pivo. Podnik otevítá v poledne, já jsem jej navštívil kolem půl druhé. V lokále nebyli žádní hosté, za pultem stála známá barmanka. Objednal jsem si vícestupňové pivo, které nebývá u nás běžně k dostání. Spěchal jsem na autobus, tak jsem požádal pouze o malé. K mé nelibosti se pivko natáčelo asi čtvrt hodiny, neboť prý hodně pěnilo. Když jsem ochutnal výsledek výčepní práce, byl jsem zděšen! Pivo chutnalo jakoby do něj někdo nalil cukr s octem. Náhodou byl přítomen i můj známý majitel podniku. Uznal, že mok je takřka nepoživatelný a na místě vyčetl servírce, že po otevíračce neodpustí pár deci z každé pípy do výlevky. Já jako skoro štamgast jsem dostal potupně pivo z trubek! Navíc šéf ani nenavrhnul abych dotyčný utrejch neplatil. Tak jsem vycáloval bez komentáře 20 Kč a rozladěn lokál opustil.
Z tohoto jednoaktového příběhu neplyne žádné smysluplné poučení pro nešťastné pivařské oběti. Snad jen to, aby si i ve svých často navštěvovaných hospodách nepouštěli personál příliš k tělu. Případné konfrontace jsou pak zatíženy nepatřičnými dodavatelsko-odběratelskými vztahy a asertivita je vnímána málem jako nevděk. Situace však opět ukazuje na neproškolenost a ignoraci výčepního personálu a nesprávný přístup vedení k tomu, aby každý host za své peníze obdržel kvalitní pivo.ˇŠvadlena opět zabodovala.
A co vy? Máte také podobnou čerstvou zkušenost?
U Segala nepit.