Nedávno jsem se stavil na pivo do Hobitu. A jeho majitel mi dal ochutnat svou další specialitu.
Tentokrát to byl výživný, skoro 15° stout, který měl příchuť irské whisky.
Stejně jako předchozí speciál George Daniel´s se jednalo o pivo tzv. barrigové. Tentokrát jsem se však dozvěděl něco víc o jeho výrobě.
K dostání jsou speciální dřevěné peletky, které jsou macerovány v příslušné lihovině. Ty se pak použijí v pivních sudech při dokvašování. Na jednu padesátku je prý potřeba zhruba 10 takovýchto peletek.
Už dávno přidávali němečtí sládci dubové dřevo do svých zrajících piv a tento zvyk se rozšířil i do USA. Takže taková je technologie výroby piv „dokvašovaných“ v sudech po vínech a lihovinách.
Jinak degustační zážitek poměrně bohatý. Chmelová hořkost soupeřila s hutnou sladovou nasládlostí, nechyběly pražené tóny a to vše bylo vkusně navoněno aromatem whisky.
Takže nám tu vyrůstá nový fenomén. A jeho výroba není nikterak složitá.
Známý poměr mezi kvalitou a cenou bude teprve zkoumán.