O Svijanech se na těchto stránkách už párkrát psalo.
Mnozí z čtenářů už znají historický příběh mladého Jaroška, který se v horkém létě 1986 vydal na šestikilometrovou pěší cestu z Turnova do obce Přepeře, aby poprvé v životě okusil lahodnost svijanského piva.
Léta však ubíhají a z přímo zázračné many, kterou ostravští pivaři objevili počátkem 21. století i ve svých domácích hospodách se ze Svijan stalo pivo rozšířené a obligátní, které časem ztrácelo své hodnoty.
Nejčastějším druhem tohoto piva na čepu v celé republice je 11° Máz. Nemám ji příliš v lásce a když je ve výčepu jakákoliv (skoro) možnost alternativy, tak ji využiji. Rovněž se mi protivil 13° kvasničák, který se během doby skoro zázračně vyčeřil. Nicméně se stále jedná o tradiční český regionální pivovar s historií od roku 1564 a se svou vlastní „success story“.
Nějak jsem v záplavě pivních informací pozapomněl, že Svijany vyrábějí i pivo 12°, které se jmenuje Rytíř. Vzpomínám, že jsem je pil někdy v březnu 2002 v dnes už neexistujícím Libereckém minipivovaru U Vozků. Svého času jsem spatřil pípu s Rytířem v Krmelíně U Hodže, ale tam jsem byl zabrán do degustace lokálních značek a na Rytíře se nedostalo.
Když jsou zavřené hospody a já doučuji svého žáka španělštinu v jeho bytě, většinou mi nabídne jako občerstvení superhořkou radegastovskou 15°. Posledně však tato značka v místním koloniále byla vyprodána, tak mi nabídl Budvar, který on sám nemá moc v oblibě. Měl však poslední dva kusy, tak jsem byl nucen změnit značku. Zavrhl jsem heinekenovského Zlatého Bažanta a má vlastně jediná volba padla zrovna na Svijany. A byl jsem docela mile překvapen. 12° Rytíř disponovala příjemným neotřelým, avšak na druhé straně důvěrně známým chmelově hořkým kontrapunktem, který jako milosrdný subwoofer doplňoval tweeter dnes již zřejmě nezbytné svijanovské příchuti a naštěstí též částečně zasahoval i do středních chuťových pásem. Doznívání nebylo příliš dlouhé, ale i na poslední chvíli v něm převažovala spíše ona spodní, takřka labužnická chuť. Neměl jsem již žízeň, na druhé straně nebyly mé smysly otupeny žádnou předchozí náročnější degustací, tak jsem usoudil, že můj soud byl celkem objektivní.
No nic. Máme tady několik set pivovarů, z nichž mnohé vaří pivo kvalitnější nežli průmyslové Svijany. Avšak na druhé straně každá vlaštovička potěší.
Určitě je nejčastějším čepovaným druhem 11 Kníže? Něco mi říká, že je to spíše nějaká ta 11 Máz, nebo 11 Kněžna se mi zdá… Kníže mi nějak není povědomý.
Pravda. Je to Máz. Kníže by měla být (nebo alespoň bývala) světlá 13° a Kněžna je 13° tmavá. Nějak se v těch Svijanech ztrácím.