Staropramen nefiltr 13°

Na sobotu jsem měl úplně jiné plány. Původně jsem se chystal do Rohova, později jen na Rohana do Kozmic. Uvažoval jsem i o Avaru, ale nakonec jsem skončil v místní špeluňce U Freda.

Z darkovičských hospod je Fred asi nejstylovější. Alespoň přední místnost před výčepem. Očekával jsem obligátní Ostravar, ale byl jsem překvapen. Fred měl na čepu zrovna dva nefiltry. Ne, nelekejte se. Minipivovary do Darkoviček ještě nedorazily. Nefiltry byly z produkce Ostravaru a Staropramenu. Z ostravského nefiltru jsem již plně vyléčen. Není nic moc a člověk si stále uvědomuje jablečný extrakt, který je do něj přidáván. O Staropramenu, který je náhodou ve stejné nadnárodní společnosti (InBev, StarBev nebo Molson+ Coors)jsem to naštěstí nevěděl.

Smíchovské pivo mi chutnalo tak zhruba do poloviny 80. let. První zklamání jsem zažil počátkem června 1982 v opavské pivnici Vesmír. Pivo dobře chlazené, ale jaksi bez chuti. V Praze byl tenkrát ještě pitelný, což se však postupem času začalo radikálně měnit. Asi nejhorší zkušenost se Staropramenem mám, když jsme v roce 2010 v Krušovicích hodnotili asi 7 různých „desítek“ a Smíchov mi vyšel ještě nechutnější nežli Gambrinus.

Nicméně nefiltrovanou polotmavou 13°jsem si objednal. Očekával jsem syntetickou sladinu jakou je smíchovský Granát, ale kupodivu jsem se ve svém odhadu mýlil. Mok byl sice trochu sladší a měl výrazný karamelový, možná i třtinový ocásek, tělo však bylo sladové, lehce chlebovité a řekl bych i sklepní. Celkem poživatelný speciál. Svůj původní názor jsem nezměnil ani po dalších dvou kusech. Ačkoliv se mi to vůbec nehodí do krámu, lépe řečeno do výčepu, musím uznat že tento sváteční nefiltr se docela dá pít.

Je to marné. Gigantům klesají tržby a tak se přizpůsobují poptávce stále zmlsanějšího zákazníka. Většinou se jim při jejich výrobních postupech dílo příliš nedaří, avšak občas něco vyjde. Bližší informace o tomto pivu jsem zatím nesháněl, tak ani nevím jestli se vaří v Praze či v Ostravě. Možná, že nám ho dokonce dovážejí ze zahraničí. V naší nepochopitelné době je možné všechno.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>