Staročeské a temně hořké

Občas v Ostravě narazím na značku piva, kterou jsem ještě nepil. Naposledy se mi to stalo včera v pivnici U Staročecha.

Staročeská desítka je ve výšezmíněném podniku na čepu údajně již pěkných pár měsíců. Pro mne však byla degustace oné značky premiérou. Zatímco pivo Staročech vyrábí v Nymburku, výrobce Staročeské desítky jsem si tipnul na pivovary Lobkowitz (dříve K-Brewery) a nemýlil jsem se. Takto se onen produkt může vařit v Jihlavě, Uherském Brodu, Černé Hoře nebo i ve Vysokém Chlumci. Po šatlavovské expanzi pivy Lapák a Chládek počal onen podnik inovovat i svoje výčepní světlé.

Staročeská 10° se nepříliš pozitivně prezentuje už svou bledou a nevýraznou barvou. Pěna je řidší konzistence a v tekutině jsem zaregistroval i akvarijní bublinky, které však naštěstí na pitelnost piva neměly větší vliv. Vůně nepříliš osobitá evokovala použití levnějších surovin a ani samotná chuť mne příliš neoslovila. Mok hořký, avšak bez příjemnějšího aróma jevil nestylové alikvoty PVC a připomínal masově vyráběná piva německé či holandské provenience. Připadalo mi to jako 12°Chládek HGB naředěná na požadovanou stupňovitost. Pivo dobré možná na letní žízeň, které ale neposkytuje žádné chuťové zážitky.

Podobně neslavně dopadl v mém hodnocení i speciální polotmavý temně hořký ležák od Radegastu. Na rozdíl od lobkowické desítky byl ležák o poznání hustší, jinak se v kvalitě příliš nelišil. Hodnocení barvy je velice relativní uvědomíme-li si, že podle filosofů 18. století je bílá barva vlastně nejsvětlejším odstínem černé. Temně hořké bých proto spíše označil za polosvětlé, případně za světlé kulérované. Vůně mi připadala ještě nevýraznější než u Staročeské desítky. Reklama nelže, že se jedná o truňk hořký, avšak dotyčná hořkost je zde reprezentována až fádní pelyňkovostí, chmelení se zde zřejmě snaží překrýt použití karamelového sladu, ale ve výsledku pivo nemá žádné voňavé doznívání. Bližší detaily o stupňovitosti či procentech alkoholu jsem se zatím nikde nedočetl. Musím konstatovat, že mnohem více mi voněl a chutnal nefiltrovaný Radegast před několika měsíci.

Včerejší den bych podle počtu testovaných vzorků v ostravské pivní poušti mohl označit za relativně úspěšný. Jen to pivo mohlo být trochu lepší!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Staročeské a temně hořké

  1. Zdravím musím říct že starocech mango nemá chybu prosím vyrábět pořád chutná nám chtěl jsem vás poprosit jestli by ste mi neposlali reklamní předměty textil nebo něco jiného rád to budu nosit a propagovat děkuji.

Napsat komentář k Roman Kačík Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>