Pivo s přídavkem smrkových výhonků (Spruce Tip Ale) jsem měl možnost okusit na Aljašce (zřejmě v kolébce tohoto stylu), dále pak z produkce J. Oppelta, Beskydského pivovárku a minipivovaru Hutisko – Solanec.
Průkopníci Spruce Tip ejlu kapitáni James Cook a Vitalis Bering v severských oblastech při svých námořních výpravách postrádali chmel, důležitou to surovinu k vaření piva. Nahrazovali ji tedy jehličím či smrkovými výhonky.
Dnes se Spruce Tip Ale vaří s chmelem a někdejší náhražka je do něj pouze dodávána. Předevčírem jsem měl možnost ochutnat v porubské Pivotechně Spruce Dog z Hoppy Dogu. Už když jsem si přivoněl, ocitl jsem se v aljašském Ketchikanu. Lehce uplakaná srpnová příroda a rozlehlé lesy. Vynikající mok, který vaříval místní sládek Hunter. Jednou jsem si přivezl trochu Spruce v malé petce domů, ale za dva z něj byla zvětralá koza. Spruce Dog z Vítkovic je aljašskému originálu dosti podobný. Má v sobě potřebnou chmelovitost a slušnou, i když ne přehnanou hořkost, jinotajná doznívání, příjemné tělo a hlavně delikátní smrkovou vůni. Opravdu truňk jak pro labužníky a znalce, avšak i běžné konzumenty s otevřeným vědomím a chutí okoštovat občas i něco mimo regulérní ležáky či přeplácané ipy.
Možno zakusovat restovanými smrkovými, případě borovicovými šiškami.
Nevím kde s Tím tak to dám tady:
http://www.zamekpiastowski.pl/site/index/4/news/3492.html
Jak znám kamarády z Ratiboře tak věřím,že to bude fajn akce.