Sládek pivo vaří, výčepní je kurví

Návštěva druhého havířovského minipivovaru nedopadla příliš dobře.

Hospoda U Balona se nachází v místech, kde Havířov přechází v dědinu. Měl jsem ještě v aktivní paměti příjemné posezení ve Venuši u Milveru, tak jsem se do nového pivovárku těšil. Již první dojem z restaurace byl poměrně rozpačitý. Chyběla jí již od prvého pohledu jistá osobitost. Nicméně výčepu vládla dlouhá pípa s plnými osmi kohouty. Vedle Radegastu (?) a Birellu šest původních piv od Balona.

Podnik má název Slezský pivovar a 6 nabízených vlastních piv je zajisté pozitivním znakem této provozovny. Na žízeň jsem si objednal desítku Bulač. Zarazilo mne, že výčepní pivo čepovala úplně „po moravsky“ a mok nepřístojně pěnil. Bylo to tak. Pivo bylo teplé. Desítka pěkně hořká, voňavá, leč chyběla jí ta správná předpisová teplota. Dvanáctka byla sice o poznání studenější, ale zase skoro bez chuti. Na doporučení vrchního jsem si pak ještě objednal ochutnávkový set – 4 vzorky za 45 Kč. Pivo švestkové a borůvkové je určeno spíše ženám, polotmavá 12,5°Macek byla průměrná, nejlépe opět chutnala desítka, tentokrát tmavá zvaná Štola. V Anglii bych proti teplému pivu nereptal (vzorky mohly mít tak 15 – 17°C, ) v Havířově mne to však dosti iritovalo. Zvláště když jsem viděl jak se švadlena za výčepem snaží urychlovat čepování roztočením více sklenic a následným doléváním…

Při pohovoru s majitelem jsem tento problém předeslal. Pan šéf prý o tom ví a snaží se to řešit. Zatím se zdá, že neúspěšně. Pivo může být jakékoliv dobré kvality, ale zlotřilý personál je dokáže svým přístupem úplně pohřbít. Vzdal jsem se svých dobře míněných výtek jako kupř. jak k teplému pivu přijde zákazník, v onom případě já a odešel poměrně rozladěn do vedlejší hospody. Tam měli Radase a ať už si každý o této značce myslí cokoliv, dobře vychlazená 12° mi skutečně chutnala.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Sládek pivo vaří, výčepní je kurví

  1. Co k tomu dodat.Za vše může jen a jen majitel koho tam zaměstná.Ale takto to vypadá ve většině hospod a podniků.Je mi na zvracení jak v některých hospodách čepují a pečují o pivo.Přitom to pivo od výrobce je výborné a pak ho tak konzumentovi znechutí.A když se člověk ozve,tak Vám servírka nebo číšník řekne,tak to pivo nepijte,běžte jinde!!!
    Jinak jsem rodák z Havířova a jsem rád že v Havířově vyrostly dva pivovary.Milver ve Venuši ze začátku byl pro mne nepitelný.Po výměně sládka je zatím pivo fajn.U Balona – Slezský pivovar.Jejich desítka Bulač pro mne vynikající,Štajgr dvanáctka přesně jak je napsáno výše.Tak jak nejsem příznivcem ovocných piv,tak mne překvapila jejich borůvka,hutná a plná ve všech směrech.Macek klasika z Vojkovic.Přeji ale těmto pivovarům vše nej a doufám že nespadnou do klasiky europivovarů.

    Dobrému pivu zdar.

Napsat komentář k M.Heavy Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>