Vedle nízkokalorických osmiček a sedmiček se občas objeví i něco nižšího.
Pamatuji na šestistupňový svrchňák od Cobolisu. V Dánsku se vaří tzv. Hvid öl, který má EPM 14°, ale díky velice nízké prokvašenosti pouze necelá 2 procenta alkoholu.
Frýdlanský Albrecht se rozhodl jít jinou cestou a otestoval kvalitu a odbornost svých sládků. Neboť dobrý a sofistikovaný sládek se nepozná na 16°ipě do které navalí šest druhů amerických a dva druhy kanadských chmelů. Pro mne je průkazem kvalifikace vařiče piva výroba piv lehkých, tzv. výčepních. Chutná, fortelně připravená desítka přímo klouže do krku a přijde vhod zejména za horkých letních dní. A mohu konstatovat, že k vylití není ani osmička či sedmička. Z osobních zkušeností vím, že osmistupňové pivo z Harrachova se v ostravské pivotéce vyprodalo rekordně rychle a to nejen kvůli o něco nižší ceně.
Šestka z Albrechta mne mile překvapila. Počasí venku mělo včera daleko do léta, nicméně nízkokalorická 6°měla svou chuť. Ani jsem neregistroval nějakou přílišnou vodnatost, která by se mohla nabízet. Mok byl osvěžující, mile uhasil žízeň a nastimuloval chuťové buňky k další konzumaci.
Přijde posléze i pětka? Někdejší mladistvá hvězda normalizační pop music Pepa Melen by však ohnivě argumentovala:
Ne!!! Pětku ne!!!