Sbohem Janáčku!

Slavný hudební skladatel Leoš Janáček zemřel v ostravské nemocnici Na Fifejdách už v roce 1928. Není na loučení už trochu pozdě?.

Samozřejmě, že se v tomto případě jedná o stejnojmenný průmyslový pivovar z Uherského Brodu.

Uherskobrodský pivovar byl založen už v roce 1894. Přežil průmyslovou revoluci, obě světové války, komunisty a částečně i současný „porevoluční“ zmatek. Zbude z něj prázdné místo na pivní mapě.

V roce 1982 mi přivezl kolega ze školy láhev piva Olšavan z Uherského Brodu. Musím konstatovat, že mi pivo příliš nechutnalo a zařadil jsem je do kategorie podobných lahůdek jakými tenkrát bývaly produkty z Jarošova, Ostrohu či Břeclavi. Tyto tři zmíněné pivovary později v 90. letech svou činnost ukončily, neboť jim skončil export na  v tu dobu již samostatné Slovensko. Dobrou zprávou je, že Jarošov i Břeclav svůj provoz obnovili, zřejmě však z nižším výstavem.

10 let po mé první olšavanské zkušenosti jsem si objednal jeden místní kus v jisté uherskobrodské restauraci. Bylo to učňovské pracoviště a pivo mi začala natáčet čabravým způsobem jedna znuděná učnice. Naštěstí ji mladá mistrová odborného výcviku včas zahnala k jiné práci a osobně mi natočila krásnou hladinku. Pak jsem i zjistil, že se kvalita oné značky markantně zlepšila.

Od té doby jsem se s Olšavanem, který se zatím přejmenoval na Janáčka po svém zakladateli občas setkal. Kousek od mého bydliště nějakou dobu dokonce točili uherskobrodskou 10°světlou i tmavou. Nebyla špatná ani jejich 14° speciál Comenius. Před pár lety pivovar změnil název i logo na Uherský Brod.

Zpráva o uzavření pivovaru mne opravdu nepotěšila. Průmyslové regionální pivovary to na našem trhu opravdu nemají jednoduché a každého je škoda. Mrzí mne, že už si Janáčka nikdy nedám.

Příběh má však přece jen o něco šťastnější konec. Přes víkend jsem byl navštívit kolegu v luhačovických lázních. Lázeňské kavárny mne moc nebavily a tak jsem uvítal možnost dopoledního posezení v hospůdce U Šímů. Nádherný podnik! Otevřen již v 8 ráno a nabízí širokou škálu snídaní – čili pokrmy, o kterých jsem si dlouho myslel, že z našich jídelních lístků již vymizely. Namátkou jmenuji gothaj s cibulí a octem, teplou sekanou, sardinky nebo tresčí játra.

Hlavně mne však rozradostnilo, že vedle Kozla byla na čepu i uherskobrodská 10°. Asi jsem měl možnost ochutnat pivo z definitivně posledních zásob. Mok vzorně načepovaný s přírodním řízem v předpisové teplotě. Cítil jsem lehký jihomoravský nádech, který býval pro tato piva charakteristický, kdysi rušil, ale v současnosti se přetransformoval v senzorickou zvláštnost. Možná, že bych ji mohl nazvat „koště“. Po dvou kusech mám ještě chuť na další, ale je třeba odejít na autobus.

Uherský Brod ještě asi před 10 lety míval pivovary dva. Dnes to vypadá, že momentálně nemá žádný. Věřme, že okolní minipivovary alespoň částečně vyplní ono smutné vakuum.

Tak sbohem, Janáčku. Bude tu bez tebe teskno!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u “Sbohem Janáčku!

    • Bylnický pivovárek na místním hřišti jsem měl možnost navštívit pouze jednou a pivo mi tam velice chutnalo. Pivovaru je škoda, ale ještě tristnější bylo zrušení průmyslového pivovaru Gerhard v Brumově, který byl založen už v 16. století.

      • Já truchlím zase v Ostravě. Už delší dobu se nemohu vyrovnat s citelným poklesem kvality Starobělského pivovaru, citelným natolik, že jsem jej musel přestat konzumovat. A sbohem musím dát rovněž Qáskovi, v jehož stavebních kamenech – desítce, dvanáctce a polotmavé třináctce – jsem cítil cosi jako ředidlo, které se vyskytovalo i v mnou vařených pivech doma ve sklepě. Sobě to toleruji, ovšem minipivovaru opravdu ne.

        • Sdílím tyto pocity, avšak před několika dni jsem téměř změnil názor. Starobělská 12°byla o poznání tmavší než obvykle a docela mi chutnala. V Qáskovi jsem také kdysi cítil cosi jako chlorfenol, ale hlavně mne iritovala ta nepříjemná příchuť podzemnice olejné, která prostupovala hlavně 10° a 12° . Včera se mi nezdála špatná extrahořká a kupodivu šla vypít i světlá 12° . Buďto šel sládek do sebe nebo je to várka od várky.

          • Tak asi nezbývá než jako obvykle – občas chodit na kontrolu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>