Ostravar má další speciál. Jmenuje se Rufus a je to třináctka.
Dole v Ken-kenu mají na čepu tradičně Ostravar. Nahoře mívali před 12 lety mimo jiné i kopřivnický Lašský Vulkán a nyní snad Bernarda. Na běžnou 12°jsem neměl příliš chuť, tak jsem uvažoval o kávě. Na stole jsem však objevil propagační letáček upozorňující pivní veřejnost na další ostravarský speciál. Tak jej ochutnáme!
Jedná se o pivo polotmavé. Popis výrobku je poměrně strohý. Přídavek karamelového sladu, žatecký poloraný červeňák, pivo kvasí v otevřených spilkách. Nostalgie, která příliš nesedí do kontextu „moderní“ výroby. Jsem zvědav, kdy tento archaismus z průmyslového pivovaru zmizí.
Jinak pivo slušné, spíše hořké. Neřekl bych ani, že to vaří Ostravar. Chuťový charakter této značky jsem v Rufusovi nenašel. Možná by to chtělo vychutnat více než dvě čtyřdecky. Vzpomněl jsem si na dávný experiment ostravského pivovaru, když v roce 1992 uvedl na trh polotmavé pivo Karát. Tenkrát to byla 12°. Vypadalo to, že se pivovar snaží tuto značku ve svém sortimentu ponechat. Leč v současnosti vyrábí sezónní a příležitostné speciály jako např. Strong, Vraník, Černá Barbora nebo Baníček. Rufus patří mezi ně. Musím konstatovat, že to je docela pitelný mok.
Ako ste prisli na meno rufus?
Osobně nevím proč se tak toto pivo jmenuje. Jestli to má něco společného s historií nebo co.