Regionální Silvestr

Loňský rok byl pro mne pivně celkem úspěšný. Nicméně po většinu času jsem ochutnával piva zahraniční výroby.

Přitom v ČR je toho tolik nového k degustaci! Na Silvestra jsem odjel hrát do hotelu Grand v Trutnově. Počítám, že to byla má čtvrtá sezóna v onom malebném městě, kde se zdá, že už je všechno hotovo. Nádherné historické náměstí, které nehyzdí žádná bolševická architektonická hrůza, žádná rekonstrukce komunikací či budov a hlavně socha mého oblíbeného panovníka Josefa 2.

Večer jsem šel najisto. Objekt hospůdky U Rokytníka sice hyzdí loga Heinekenu  a Březňáka, uvnitř však na čepu ležáček Tambor ze Dvora Králové v dobré kvalitě a za mravnou cenu. Krčma čistá a velice útulná. Jídelníček nabízí vedle pivařské klasiky i dosti drahé steaky a jiné speciality. Nakonec, proč ne?

Tambora jsem si vychutnal. Věděl jsem, že v hotelu Grand na mne čeká opět nechutný a vodnatý Kozel, i když nakrásně zdarma. Cedule před budovou hotelu však hlásila něco diametrálně odlišného: Hendrych – pivo z Krkonoš!! Na čepu světlá 11°a polotmavá 13°. Hned se lépe hrálo! Za silvestrovský večer jsem jich urazil asi osm. Nádherně hořký ležák se stopami, jak já definuji se stopami tzv. „chmelového prachu“, speciálek trochu více do karamelu, ale jinak též velice chutný. Osvícený ředitel mi prozradil, že nedávno dali šanci regionální značce a ta se zdá má zde i úspěch.Letos to opravdu stálo zato!

Druhého dne ráno jsem míjel budovu jakéhosi nově otevřeného čtyřhvězdičkového hotelu. Jeho součástí byla i irská hospůdka, která nabízela vedle jiných značek též nové pivo Trautenberk (nebo Trautenberk?) z Malé Úpy. Bohužel bylo zavřeno.

V 11 dopoledne zaručeně otvírala pivovarská hospoda trutnovského pivovaru, kde jsem si vychutnal kvasnicovou 12°a též velice chutnou tmavou 10°, která bývá mimo krkonošský, možná východočeský region těžko k dostání. Při zpáteční cestě jsem s radostí registroval běžná loga Krakonoše na místních hospodách. Myslím, že oproti předchozím rokům je to několik rázných kroků vpřed.

Šťastný a veselý nový rok a ať žijou pivní regiony!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u “Regionální Silvestr

  1. A nejmenuje se ta hospoda s Tamborem U rozmarýnku?:-) Já jen,že jsem hledal kde je to U Rokytníka a nic jsem nenašel.

Napsat komentář k moreli Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>