Redaktor

V Českém (Československém) rozhlase Ostrava jsem zažil pár nahrávacích frekvencí, zatímco někteří mí, hlavně služebně starší kolegové tam bývali doslova vaření, chmelení.

Na podzim 1998 jsem v Č. Roz. dokonce natáčel hudební podklady pro můj historicky první muzikál Zběsilá Pípa. S honoráři hudebníků mne to stálo tenkrát skoro 40 000, přesto jsem nebyl z výsledkem spokojen. O pár let později jsem si ony podklady natočil už doma sám a zadarmo.

K budově rozhlasu patřila po dlouhá léta restaurace Radioklub. Scházeli se v ní zaměstnanci rozhlasu, učínkující i náhodní hosté. Myslím, že ve své době byl radioklub jedním z prvních podniků v Ostravě, který zavedl na čep Svijany.

Léta ubíhala a já Radioklub navštěvoval čím dál méně. Výjimkou snad byly dny, kdy jsem v rozhlase učnkoval v pořadu Apetýt. Tam jsem promlouval o svých pivních výpravách a aktivních či chystaných knihách a muzikálech. Pořad probíhal živě, ovšem já jsem nikdy trému neměl. Jen jednou, když jsem hovořil o své nové zpěvohře Josef II., mi nelogicky vypadl letopočet zrušení nevolnictví a já musel improvizovat. Řekl jsem 1761, čímž jsem se seknul o celých 20 let. Nikdo z posluchačů však na to naštěstí do redakce nereagoval.

Rovněž jednou jsem se zmínil, že kdyby vyhrál prezidentské volby Schwarzenberg, emigroval bych do Sierra Leone.

Asi předloni jsem s potěšením objevil, že v Radioklubu začali točit pivo z heřmanické Besedy. o však, bohužel, netrvalo dlouho a loni byl podnik náhle uzavřen. Místní štamgasti naplnili sousední bar U Waldemara a na svou hospodu mohli jen nostalgicky vzpomínat.

Stal se však zázrak. Minulý týden jsem s potěšením zjistil, že Radioklub je znovu otevřený. Ze zvědavosti jsem vkročil dovnitř a přistoupil k pípě. Na čepu pivo Redaktor. Někdy obsluha tají původ neznámé značky (což by stávat nemělo), v Radioklubu mi však hostinská osobně prozradila, že pivko pochází ze skřečoňe. 12° verze mého oblíbeného Žabáka. K vrcholně kvalitnímu čepu sice podávanému moku chyběl ještě nějaký ten stupínek, ale vcelku jsem byl spokojen.

Podnik nabízí i jídlo, tuším, že i polední menu, tak mu přejme, ať se do něj opět co nejdříve navrátí klientela.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>