Není to poprvé, co se u nás havlíčkobrodské pivo čepuje. V roce 2007 jsem na něj narazil v nálevně poblíž čerpací stanice na předměstí Bohumína.
Pivovar Rebel z Havlíčkova Brodu je jedním z mála našich středních regionálních nezávislých pivovarů. Byl založen v roce 1834 a předcházely mu, jako i v mnoha jiných případech požáry, koncentrace kapitálu a technická revoluce. Pivovar se zdárně rozvíjel, přežil obě světové války i socialistické hospodaření. V roce 1989 dokonce dosáhl výstavu přes 116 000 hl ročně.
Proč zrovna Rebel? Z původně Německého Brodu (ještě původněji Smilova Brodu) pochází známý obrozenecký literát Karel Havlíček Borovský. Tento satirik a vizionář dodnes překvapuje svými tehdejšími takřka jasnovideckými názory. V první polovině 19. století, kdy utlačovaný český národ vzhlížel k tzv. panslavismu pod vedením mocného ruského bratra Borovský si z Ruska ve svých dílech evidenzně dělal srandu. Jeho sarkastické kritice neunikly ani tehdy úplně nové teorie komunismu. Nejobávanějším rebelem se však stal pochopitelně pro rakousko-uherskou monarchii. Proto ho též tehdejší úřady nechaly odvézt do vyhnanství do severoitalského Brixenu. Myslím, že havlíčkobrodské pivo nemůže nést vhodnější jméno.
O tomto pivovaru jsem slýchával již od poloviny 80. let (myslím, že jednu z prvních informací mi přinesl můj opilecký spolužák Pazderný, který byl v HB na vojně), díky přísné rajonizaci jsem jeho produkt, myslím okusil poprvé až po revoluci. Nejvíce mi pivovar utkvěl v paměti z pivních slavností v Táboře, kdy pracovníci Rebelu (Rebela)docházeli na snídani přímo z ukončené divoké pijatyky.
12°Rebel je klasický český ležák. Je nutno jej hodnotit jako filtrovaný regionální výrobek, který je produkován ve větších várkách. Pivo má svou chuť, je dostatečně hořké, zpočátku při prvních locích jsem cítil jakousi cizorodou příchuť gumové nebo PVC hadice. V doznívání už se však vyloupla velice příjemná konsonantní harmonie chmele a sladu.
Trochu jinak však na konzumenta Rebel působí, když jej popíjí po několika kusech piv nefiltrovaných, případně vícestupňových. Tam již jsou jemnější nuance potlačeny předchozí plnotučnou degustací a výsledek už vyznívá víceméně pouze zdravě nahořkle.
Napadá mne předvídatelná otázka: Co by na toto pivo řekl samotný rebel K.H. Borovský?
A kdeže je Rebel v regionu nyní ?
V rámci Pivní aliance je tento měsíc na čepu U Skákavého Poníka.