Tak se ostravští pivaři konečně dočkali. Agilní svrchní pivovárek Hoppy Dog má konečně svou hospodu.
Podnik se nachází v centru města na Poštovní ulici, jen kousek od pivnice U Rady (U Radů?). Lokál neveliký může pojmout tak kolem 30 hostů. Jednoduchý výčep a naprosto funkční vybavení. Pivní bar je určen milovníkům piv svrchně kvašených, počítá hlavně s pivaři mladších ročníků, kteří si libují v zahraničních stylech a kterým by nejspíš dekorativní chmelové věnce, snůška kýčovitých průpovídek nad pípou a nerudný hostinský Palivec nic neříkali.
V době mé návštěvy bylo k dispozici pět různých piv z Hoppy Dogu. Začal jsem americkým Witbeerem Witek. Ten už jsem znal. Vkusná kombinace pšenice, vhodného chmele a nejspíš zázvoru. Pak už jsem šel do apy. Byla to klasická 12°a chutnala jako pravá a celkem pitelná nepříliš alkoholická ipa v americkém stylu.
Chtělo to trochu změnit odstín, takže mou další značkou byl White Rabbit, který byl ovšem barvy jantarové. Klasický Dunkel Weizen, čili tmavý pšeničňák. Jakoby jej uvařili přímo v Německu. Nenašel jsem jedinou senzorickou chybu. Ipy jsem se trošku obával, ale celkem mne potěšila. Průběžné popíjení jsem okomentoval jinotajem, že je to jako by z hlíny (zemitá chuť) rychle vyrostla květina (květná vůně). Dokonce v závěru jsem cítil i kapku vzdálené purpury.
Degustace černé ipy 16° Black Dog Down byla lehce zavádějící. V Kurník Šopě jsem si pochvaloval její feferonkovou pálivost, proto jsem ji doporučil kolegovi Erikovi. Ten mi však již brzy sdělil, že je svou ostrou kuchyní tak zhýčkaný, že mu Black Dog vůbec pálivý nepřipadá. A skutečně! Tato verze byla tentokrát bez chilli papriček. Jinak ale dobré.
Takže v Psích kusech se mi líbilo a strávil jsem v nich příjemný sobotní večer. Jen bych časem rozšířil sortiment pivních chuťovek (zatím jen utopenec a hermelín). A modleme se, aby nekrachl Acelor Mittal. To by možná šla piva za 50 Kč trochu hůře na odbyt.