V Linci jsem objevil weizen ze salzburgského pivovaru Die Weisse Brauerei. Už na první omrknutí etikety mne zaujal fakt, že tento podnik byl založen na samotném počátku 20.století, tedy v roce 1901.
Světlý druh – Die Weisse Hell byl poněkud učesanějším pšeničňákem německého stylu. V prvním plánu jasný banán, chuť dosti do sladka, žádné výraznější doznívání. Trochu jadrné nakyslosti by neškodilo. O to více potěšil weizen tmavý. Ten sladkostí příliš nedisponoval. Naopak, byl sušší a měl zajímavou kovovou příchuť, která prostupovala celým degustačním procesem a objevovala se i v dochuti. Pšenici si dávám jednou za čas na chuť, nejsem v ní degustačně cvičený, ale samozřejmě kvalitní weizen nebo Wheat Beer poznám.
Velice se mi líbilo prosté logo, kde nad strohým nápisem Die Weisse je nakreslena triviální silueta ženské postavičky, která běží se džbánem pro pivo. Jen aby se jí neutrhlo ucho!