O ciderech toho moc nevím, jen snad to, že se vyrábí z jablek.
Některé průmyslové cidery chutnají jako sladký mošt. Jiné, nejspíš ty z malovýroby jsou zase třeba kyselé. Můj britský pivní kolega Mark dával rovněž přednost klasickým ejlům, popřípadě v Evropě i ležákům, avšak na většině sjezdů organizace CAMRA na něj vyšla jako na dobrovolníka funkce asistenta u stánků se cidery a perry (z hrušek).
Prvním ciderem, který jsem okusil byl obvyklý Strongbow, stalo se to v Amsterdamu a byl jsem velice zaskočen.
Alkoholické mošty příliš nevyhledávám, ale občas se mi nějaký dostane náhodou pod ruku. Takto jsem objevil v pivotéce masivní láhev cideru, který se nazýval První prajské..
Zaujalo mne, že má moštík celých 8% alkoholu a že je to dokonce archivní kus, neboť zraje již od roku 2018. Moc se v tom nevyznám, ale na etiketě se píše, že cider nejdříve kvasil 6 měsíců na hrubých kalech a potom ještě stejně dlouhou dobu na kalech jemných. Takže se z něj dá docela dobře zkalit.
Musím uznat, že jsem byl nakonec mile překvapen. Mok byl spíše do hořka, jablka z něj vystupovala pouze svou nezkrocenou přirozeností a vzniklý alkohol byl celkem cítit. Dokonce jsem zaregistroval něco jako doznívání.
Tento cider vyrábí Tomáš Ritzka v moštárně Oldřišov a jeho ochutnání doporučuji.