Profesor Katz měl pravdu

Když profesor Katz z Pennsylvánské univerzity v roce 1986 vyslovil domněnku, že pivo je starší než chléb, setkal se ve vědeckých i laických kruzích s nepochopením, ba přímo s posměchem.

Do té doby vládl oficiální, vědecky podložený názor, že pivo se ve starém Egyptě a Babylonu začalo vyrábět před zhruba 5000 lety. V Egyptě je z této doby známé pečení tzv. pivních chlebů, které vytvářely primitivní formu sladu pro výrobu tehdejšího piva. Odkud však brali staří Egypťané inspiraci?

Dnes se historie pivovarnictví posouvá o dalších 5000 let zpět. Ve východním Turecku dodnes roste zvláštní druh pšenice – tzv. jednozrnka, která byla lidstvu známá již v mladší době kamenné. Údajně právě díky této plodině se z dřívějších lovců a sběračů stali zemědělci. Z tohoto obilí se zřejmě už před 10 000 lety připravovala kaše, která se nechala spontánně vykvasit, aby tak byl připraven opojný nápoj. Chléb se začal péci až o několik tisíc let později.

Této revoluční teorie se chytli dva pivaři z Norska, nechali si do Skandinávie dovézt jednozrnku, z které pak následně, nejspíš formou homebrewingu uvařili pivo. Nutno vysvětlit, že vedle archaické suroviny byly již všechny pivovárečné postupy současné včetně chmelení a přidání šlechtěných kvasnic.

Pojedete-li na dovolenou do východního Turecka a budete tam se sebezapřením usrkávat z láhve legendární Pilsner Efes, pomněte, že se nacházíte v pravé kolébce piva!

Příspěvek byl publikován v rubrice Listy UTOPIJE a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>