Mezi svátky jsem se šel projít do ostravské čtvrti Výškovice.
Tato část městského obvodu Ostrava-Jih se dělí na tzv. Výškovice staré a nové. Ve starých Výškovicích byla mým cílem hospůdka Pod parohama. Provozovna s vyhlášenou kuchyní si nemůže stěžovat na nedostatek klientů. I v mezisvátečním období bylo skoro plno.
Prvním mým pivem byla hukvaldská desítka. Pivo z Dolního Sklenova prodělalo během cca 16 let své existence docela pozoruhodný vývoj. Dnes už se nevyznačuje charakteristickým zatuchlým ocáskem, čímž sice bývalo svými fanoušky snadno poznatelné, ovšem jistá progrese tohoto fenoménu vedla až k značně snížené pitelnosti. Po rozsáhlé rekonstrukci prostor pivovaru značka dostala naprosto nový, svěží háv.
Zmíněná desítka byla vyrovnaně hořká, řízná a s příjemným chlebovitým dozníváním. Nahradit jí v hostinci U zastávky původní vodnaté výčepní světlé z Nošovic byl bezesporu záslužný čin. Marná sláva. Podle mne se kvalitní sládek pozná zejména na desítce.
Naopak polotmavá 14° byla pro mne trochu zklamáním. Měla docela nezvyklou příchuť a podezřele nízký říz. Buď to byla chyba výčepních (konec bečky apod.)nebo se dotyčná várka jaksi zgrcla.
Ještě více mne rozesmutnilo, že můj dlouhodobě oblíbený Rychtář z Hlinska stále ztrácí svou onehdy pronikavou hořkost a s ní i chuť. Když zkombinujete čínské podnikatele s zelenomozkovým arcilotrem Tvrdíkem, který po léta postupně úspěšně devastuje naši armádu, letiště a v poslední době i české pivovarnictví, dosáhnete tohoto výsledku.
Kýbl krve v nových Výškovicích již funguje pod novým názvem. Na čepu byla obligátní Polička, která naštěstí naopak svou původní chuť opět dostává a jako speciál IPA Jezulátko z kunčického Ogara.
Vedlejší Dostavník otvírají až v 16 hodin. Již po hezkou řádku let jsou tam věrni pivu Radas, který je v Ostravě opravdu těžko k dostání. 12° Lysá Hora mne po neutrálním Rychtáři docela potěšila. Byl jsem v lokále prvním hostem, tak jsem zapředl pivní konverzaci s personálem. Kdybych bydlel poblíž, měl bych docela slušný výběr chutných piv.
Bohužel, z hospody poblíž Honyše, kde jsem si asi před 7 lety pochutnával na 11°a 13° Milveru se stala jakási řízkárna s fádními pivními značkami na pípách. V nezávislém komplexu hospod je příležitostně možno ještě objevit výrobky z Ostravice.
Pivní situace ve Výškovicích má samozřejmě ještě značné rezervy, avšak srovnáme-li současný stav se situací před cca 20 lety, musíme konstatovat, že to jde nahoru!