Zakazuje to královská vyhláška už v roce 1364. Postupně dostala soustava domů na českobudějovickém náměstí renesanční podobu a v roce 1953 vznikla kultovní pivnice Masné krámy.
Tento podnik je tradičně spojen s budějovickým Budvarem. Myslím, že nic jiného se tam ani netočilo. Poprvé jsem Masné krámy navštívil úplnou náhodou v létě 1981. Bohužel, krátce před svou návštěvou jsem vycucal několik pastilek tic-tac, takže jsem z místního Budvaru neměl žádný požitek. O 11 let jsem měl mnohem větší štěstí. Do lokálu jsem přišel již s dobře vytunovanou žízní a na orosený půllitr Budvárku s hustou pěnou dodnes s láskou vzpomínám.
Třetí návštěva proběhla minulý týden. Podnik byl po povodních v roce 2002 rekonstruován, ale v podstatě vypadá skoro stejně jako před tím. Aspoň na prvý pohled. Horší je to již s cenou a kvalitou čepovaného piva. Masné krámy nabízejí Budvar 10°, 12°, nealko a pivo černé. Klasickou dvanáctku jsem obdržel natočenou do speciálního půllitru s logem restaurace. Sklenice byla vyrobena z poměrně tenkého skla a ani její poměrně netradiční tvar mne neupoutal. Pivo bylo slušně vychlazené, chyběla však estetická „rosa“. Budvar chutnal jak má chutnat – bohužel i u tohoto piva proběhla jistá modernizace výroby a přestože si značka na rozdíl od jiných onehdy českých velkopivovarů ještě svou jistou kvalitu a osobitost drží, ve výsledné chuti jsou již jisté změny znát. Nejslabším článkem piva v Masných krámech je ovšem jeho nedokonalá, řidká pěna, která se během několika minut nenávratně rozplyne. Nadsazená je rovněž cena – za půllitru 12°zaplatíte celých 37 Kč.
Je dobré podniknout čas od času inspekční cestu po známých hospodách. Rozhodně bych se však vyhýbal pravidelným návštěvám pro potěšení.
Teď mne napadlo, že v Masných krámech vlastně maso můžete koupit a to v kuchyňské úpravě. Dle místních cen však bude docela mastné….