Příjemně svrchně

Koncem pracovního týdne jsem se opět po čase zastavil v Pivovarském domě.

Na čepu U skákavého poníka skoro samý Qásek. Není divu. Vaří se a tak se musí prodat. Jedinou výjimkou bylo pivo Bizon Ale z vratislavského pivovaru Konrád. Konrád je dnes již zavedenou značkou. Navázal na tradici legendárního piva Vratislav pocházejícího z pivovaru na předměstí Liberce. K nevoli místních pivařů byl pivovar ve Vratislavicích koncem 90. let uzavřen britskou sračkovarovou společností Bass a výroba byla přerušena na několik let než se vařby ujala neznámá firma HOLS. Dnes je Konrád jedním z poměrně mála středních pivovarů v českých rukou. Pravda, od jeho obnoveného počátku v roce 2000 se trochu změnila chuť směrem k průmyslovosti, v záplavě globálních značek však setkání s Konrádem potěší. Zrovna včera jsem objevil jeho 3 druhy na čepu na Ostravici U Ivánka.

Trochu jsem se zarazil nad názvem. Bison je přece označení piv ze západočeských Čižic. Ale co. Trademark, netrademark. Hlavně když bude mok chutný! Když jsem se dozvěděl, že ale obsahuje kolem 8% alkoholu a že se zřejmě jedná o jakousi sedmnáctku, navíc svrchně kvašenou, trochu jsem zaváhal. Představil jsem si přechmelený průmyslově vyráběný bolehlav. Bison však mile překvapil. Pivo bylo pochopitelně silné a logicky tělnaté. V tmavém hutném roztoku jsem zaregistroval i medové podtóny, jinak hořkost nerušila a pivo bylo aromatickz vyvážené – tak akorát. Velice uspokojující truňk jako dezert nebo jako závěrečná sklenička pivního večera.

Vedle v Hobitu jsem ochutnal lokální opu. Vjem opět pozitivní. Pivo v sobě neslo spoustu latentních příchutí, hlavně však dobrou pitelnost, která byla ještě umocněna tím, že mok nebyl přehnaně nasycen CO 2. Lokál jsem opouštěl s pocitem kvalitního osvěžení.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u “Příjemně svrchně

  1. Zajímavé je, že pivnici.cz tu OPU s Hobita úplně sepsuli, a to i v opakované ochutnávce s časovým odstupem. Pokaždé ji myslím pili je ve Zlých Časech, tak nevím, jestli problém nebude spíše tam… Já jsem ho taky párkrát pil a přijde mi celkem normální, ačkoli jedno mi teda stačí.

    http://www.pivnici.cz/pivo/qasek-opa-ostravsky-pale-ale-13/

    Vůně (1 – hnusné):
    Vůně zatuchlá, starého hadru, shnilých hub, obilná až obilných slupek, kořenitá, trochu kyselá.
    Chuť (1,5 – nedobré):
    Chuť kořenitá, obilná, nepříjemně zatuchlá, zemitá. Nižší říz, střední plnost těla. Hořkost je střední až vyšší s kapkou svíravosti a kyselosti, doznívání středně dlouhé, kořenité, obilné, lehce zatuchlé, hadrové, obilných slupek, trocha hub, trávy a zeleniny.
    Celkový dojem (2 – hnusné pivo):
    Hnusný a špatně pitelný ležák se snad nejodpornější vůní, co jsem kdy potkal (a to jsem toho potkal dosti).

    • Proti gustu žádný deputát. Já osobně jsem žádné zkažené houby v opě necítil. O erudovanosti pisatelů však svědčí fakt, že označili svrchně kvašenou opu za ležák.

      • No ten ležák mě taky docela pobavil, OPU jsem párkrát pil a nebyla špatná. Mimochodem, v pátek jsem byl na pivo ve Velké Polomi v Motorestu U Tvrze, měli na čepu 11° z Rohova a prý mají v úmyslu pravidelně narážet piva z minipivovarů. Tak jim přeji aby jim to co nejdéle vydrželo, protože předchozí provozovatelé této restaurace se často střídali a nikdy dlouho nevydrželi. Stabilně mají na čepu 11°Krušovice a 12° Březňák :-(.

  2. Na Ostravici U Ivánka čepují piva Konrád z Vratislavic delší dobu. A jsem rád Martine, že Tvé hodnocení je kladné. Protože někteří jedinci toto pivo “ haní “ a nechce se mi věřit že by to pan sládek z Vratislavic nezvládl navařit . Já, jsem toto pivo pil jak v čepované verzi , tak i v láhvové a bylo fajn. Ale čep byl samo sebou chutnější. A síla tohoto piva je znát.

    • Pil jsem Konráda 12ku lahvového a chutnal mi jako čepák od komína.
      Myslím že ceny ,které získává na soutěžích, si opravdu zaslouží.
      Když lahváč chutná takhle skvěle,tak čepáček bych někdy moc rád ochutnal. René Costache

      • Já osobně jsem uvítal znovuotevření vratislavského pivovaru v roce 2000. Tenkrát mi Konrád chutnal. Dnes jej piji pouze příležitostně a musím přiznat, že moc odvázaný z něho nejsem. Někdejší Vratislav býval chutnější. Ale proboha dneska si Vratislava vůbec nekupujte! Vaří se ve Staropramenu a je to vodnatá žbluňda. Dokonce v roce 1999 jsem z něj v libereckém nádražním bufetu cítil naftu.

Napsat komentář k M.Heavy Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>