Do pivovarské restaurace Aero chodím docela rád.
Když mi před pár lety řekli, že se v hotelovém domě Elmontex instaluje minipivovar, myslel jsem si, že půjde o nějaký španělský podnik. Ale jak už to bývá – opak je pravdou. Firma, co zařízení provozuje má i aktivity v letectví. Proto mají s letadly nebo leteckým průmyslem souvislosti i jména jednotlivých piv.
Počasí bylo pozdně jarní, tak akorát, a tak jsem se usadil na příjemné zahrádce. Z protější budovy ZUŠ se ozývaly fragmenty hudebních cvičení, které mi v jistých momentech připomínaly úryvky z dadaisticko – aleatorních kompozic Kapitána Beefhearta.
Začal jsem klasicky 11°Pilotem. Světlé pivo uspokojivé chuti a lehce zakalené barvy. Jen kdyby je podávali v jiných sklenicích. Ta, ve které jsem Pilota dostal vypadala spíše jako tzv. bažant, který se používá k diametrálně opačným účelům.
12°pšenice Vrtule mi také docela chutnala. Poctivý lokální weizen, lehce nakyslý (možná i zásluhou vloženého citronového řezu) a slušně osvěžující. Obsluha byla sice pohotová, leč nepříliš informovaná. Musela zjišťovat v zákulisí, zdali je aktuálně na čepu světlá 13° Examinátor.
Světlé třináctky mám rád. Ještě tak 14°, ale silnější truňky bledé barvy mi většinou již příliš nekonvenují. Vzpomínám na někdejší jubilejní 13°z Chodovaru, kterou začali vyrábět k 400. výročí založení pivovaru v roce 1973. Před pár lety mne ještě velice mile překvapila světlá třináctka z Prostějova.
Na Examinátora jsem se těšil. Již jsem jej několikrát ochutnal a byl jsem docela spokojen. Tentokrát však ono pivo vykázalo zásadní chybu. Bylo teplé. Zpočátku jsem si myslel, že to bylo natočeno přímo z nechlazených trubek, ale i když jsme spotřebovali pár kusů, teplotu to nespravilo. V dnešní době hlubokého technického pokroku je točení teplého piva zvrhlost v lepším případě neprofesionalita výčepního personálu. Na vině může být i technická závada, která by však měla být neprodleně odstraněna. Žádné z piv, které bylo tenkrát točené v Aeru nebylo přímo podchlazené. Tipoval bych to na hraniční teplotu 10°C. Ale jinak pikantně hořká a chutná 13° bohužel neodpovídala teplotním standardům.
Toho dne se v Aeru možná přehřál letecký motor.
S tou teplotou piva tam mám problémy už od samotného začátku pivovaru, čemuž nerozumím. Zprvu jsem to toleroval, ale to riziko teplého piva skutečně trvá doposud. A myslím, že je to nepravidelné, takže se nedá určit, které z piv bude „černý Petr“. Jinak jedenáctku jsem měl hodně rád, ale pár měsíců jsem tam už nebyl, tak ji brzy ochutnám s určitým odstupem a čistou hlavou.