Předklášterní Märzen

Přišel čas ochutnat další speciál z pivovárku Vorkloster.

Tentokrát se jednalo o Märzen.

Pamatuji si, že tak se kdysi hluboko v 80. letech jmenovalo pivo z Vyškova   (byl užit český překlad – Březňák). Ve svých cca 19 letech jsem však neměl příslušné informace, takže typuji, že to byl jen pouhý reklamní název a že tento produkt neměl s pravým německým Märzenem nic společného.

Březňák se také jmenuje průmyslový sajrajt z Velkého Března a pochopitelně ani tam se nejedná o název příslušného stylu, nicméně myslím, že na to bude ochranná známka.

Nejblíže od mého bydliště se Märzen vaří v Žíznivém Dromedárovi a jedná se o moji velice oblíbenou značku.

Märzen z Předklášteří byl však trochu jiný. Nebyl tak chuťově výrazný, ale podle mne nenuceně zapadl do mladé rodiny vorklosterských piv. Žádná výrazná vůně, žádná provokativní příchuť. Opět výživný poctivý mok s pouze jemnými nástiny aromat a chutí. Jakoby se tyto spontánně proměňovaly přímo na jazyku. Síla je cítit, ale je zaobalena do jemného hávu. Rovněž hořkost nikterak nevyčnívá. V této souvislosti mne napadá slovo „mramor“, které jsem kdysi ještě na stránkách Svět piva použil k popisu ležáku z mosteckého Kahanu a sklízel jsem nepochopení z řad exaktních a bezfantazijních spolupivařů.

Klášterní piva z okolí Tišnova jsou velice delikátní a já je vždycky rád ochutnám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>