Přišel čas ochutnat další speciál z pivovárku Vorkloster.
Tentokrát se jednalo o Märzen.
Pamatuji si, že tak se kdysi hluboko v 80. letech jmenovalo pivo z Vyškova (byl užit český překlad – Březňák). Ve svých cca 19 letech jsem však neměl příslušné informace, takže typuji, že to byl jen pouhý reklamní název a že tento produkt neměl s pravým německým Märzenem nic společného.
Březňák se také jmenuje průmyslový sajrajt z Velkého Března a pochopitelně ani tam se nejedná o název příslušného stylu, nicméně myslím, že na to bude ochranná známka.
Nejblíže od mého bydliště se Märzen vaří v Žíznivém Dromedárovi a jedná se o moji velice oblíbenou značku.
Märzen z Předklášteří byl však trochu jiný. Nebyl tak chuťově výrazný, ale podle mne nenuceně zapadl do mladé rodiny vorklosterských piv. Žádná výrazná vůně, žádná provokativní příchuť. Opět výživný poctivý mok s pouze jemnými nástiny aromat a chutí. Jakoby se tyto spontánně proměňovaly přímo na jazyku. Síla je cítit, ale je zaobalena do jemného hávu. Rovněž hořkost nikterak nevyčnívá. V této souvislosti mne napadá slovo „mramor“, které jsem kdysi ještě na stránkách Svět piva použil k popisu ležáku z mosteckého Kahanu a sklízel jsem nepochopení z řad exaktních a bezfantazijních spolupivařů.
Klášterní piva z okolí Tišnova jsou velice delikátní a já je vždycky rád ochutnám.