Přechlazení

Pivo má mít svou správnou teplotu. Jinak je to u ležáků a jinak u ejlů.

Od 90. let se technická úroveň čepování zvedla a chlazení a sycení piva (někdy bohužel až přesycování)najednou nebyl žádný problém. Dostat dnes v hospodě teplé pivo je vskutku zhovadilost.

Na druhé straně případná piva britského typu, která jsou  u nás rovněž příležitostně vařená  nebývají skoro nikdy podávaná při předpisových teplotách. Asi by bylo těžké vysvětlit pivařům z ležákových krajů, že správný svrchňák by se měl pít teplejší, aby vynikla jeho jemná chuť. I když u ip a ap to evidentně neplatí.

Stejný problém však bývá pivo přechlazené. Kdysi dávno počátkem 80. let jsem párkrát zapomněl lahváče v mražáku. Někdy láhev praskla, jindy z ní tekla nevábná zakalená kapalina bez pěny – to když nepasterované pivo prošlo tuhým mrazem.

Včera jsem si vyšel z železniční stanice Dobratice směrem na pivovar Kohutka. Již nemrzlo a trasa po asfaltce nebyla vůbec náročná. Na místě jsem si nechal natočit půllitr desítky. Pivko slušné, ale zdálo se mi, že kdysi chutnalo zajímavěji. Podobná byla i světlá 11°. Popíjel jsem při externí teplotě kolem 5°C. Zdržel jsem se asi 45 minut, ale když jsem měl delší dobu sundané rukavice, začala mi být zima na dlaně. Dokonce po čase jsem cítil, jako bych je měl trochu nateklé a cítil jsem mravenčení v prstech. Tak jsem si zakoupil ještě jednu petku 12° a vyrazil na zpáteční cestu. Vylezlo slunce a já se při sestupu celkem zahřál.

Doma jsem odložil petku si na 30 minut do mražáku a pak jsem si ji otevřel k večeři. Pivo však mělo chabou pěnu a vykazovalo známky přechlazení. Zvláštní chuť bez řízu jsem registroval i po čase, kdy jsem ležák z Kohutky konzumoval už o poznání teplejší. Venku nemrzlo, v mražáku běžné ledničky jsem petku uložil jen na krátký čas – že by došlo k hlubokému přechlazení už na samotném místě výdeje?

Něco nebylo s petkou evidentně v pořádku. Pivo jsem sice v pohodě vypil, ale příliš jsem si na něm nepochutnal. Možná jsem si jen něco vsugeroval, ale možná že jsem se v praxi opět ujistil, že ani příliš nízké teploty našemu národnímu nápoji příliš nesvědčí.

Takže příště nepřechlazovat!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuálně a jeho autorem je Jarosek. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>